Az ENSZ-főtitkár szerint a hidegháborúra emlékeztető helyzet alakult ki

A helyzet veszélyesebb lehet, mint a hidegháborúban volt – mondta António Guterres.

MTI
2018. 03. 29. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ főtitkára szerint olyan helyzet alakult ki a világpolitikában, amely nagymértékben emlékeztet a hidegháborúra, de jelentős különbségek is vannak.

António Guterres egy csütörtöki sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy „nagyon nyugtalanítják” a Szkripal-ügy nyomán elhatározott kiutasítások, amelyek miatt az ENSZ-ben szolgáló orosz diplomaták közül is távoznia kellett 12-nek.

A hidegháborúra emlékeztető helyzetben azonban jelentős különbségek is vannak a múlthoz képest.

Ezek közül azt említette elsőként, hogy akkoriban két világhatalom volt: az Egyesült Államok és a Szovjetunió, ezek ellenőrizték a világot. Most azonban „a világpolitikának sok, viszonylag független szereplője van, amelyek fontos szerepet játszanak sok konfliktusban” – mondta.

A főtitkár a különbségek közül kiemelte, hogy a hidegháború alatt megvoltak „a kapcsolattartás és az ellenőrzés eszközei, hogy el lehessen kerülni a feszültségek fokozódását, és biztosítani lehessen, hogy a dolgok ne kerülhessenek ki az ellenőrzés alól”.

E mechanizmusokat azóta felszámolták, mert az emberek azt gondolták, hogy véget ért a hidegháború, és nincs ok az aggodalomra – mondta. Az eszközöket újra létre kell hozni, hogy hatékony kommunikáció legyen a fő potenciális világhatalmak között – tette hozzá.

Guterres még azelőtt adott nyilatkozatot a tudósítóknak, hogy Oroszország arányos válaszintézkedéseket – kiutasításokat – jelentett be csütörtökön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.