Csaknem négy évtized után újra lesznek mozik Szaúd-Arábiában

Korábban akik megtehették, a szomszédos Bahreinbe jártak mozizni.

MN
2018. 03. 02. 6:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábiában csaknem négy évtized után újra lesznek filmszínházak: a kultusztárca olyan rendeletet hozott, amely lehetővé teszi a működési engedélyek kiadását a moziknak – jelentette az MTI összefoglalója szerint az SPA szaúdi hírügynökség.

A tárca honlapján csütörtök este megjelent közlemény szerint véglegesítették azokat a feltételeket, amelyek teljesítése esetén újra megnyílhatnak a mozik, és az engedélyek kiadása azonnal megkezdődik.

Az ultrakonzervatív iszlám monarchiában a nyolcvanas évek elején zárták be a filmszínházakat, és azok a szaúdiak, akik megtehették, a szomszédos Bahreinbe jártak mozizni.

Avad al-Avad kultuszminiszter szerint a mozik újbóli megnyitása serkenteni fogja a gazdasági növekedést, munkahelyeket teremt, és bővíteni fogja a szórakozás lehetőségét a térség legnagyobb piacával rendelkező országban.

A tárca tervei szerint 2030-ra szerte az országban több mint 350 filmszínház kezdi meg működését, több mint 2500 teremben vetítenek majd filmeket. Avad azt reméli, hogy a háztartások szórakozási és üdülési célú kiadásai 2,9-ről 6 százalékra nőnek majd.

Az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő muszlim királyságban tavaly óta elmozdulás tapasztalható a modernizáció irányában, amit megfigyelők Mohamed bin Szalmán trónörökös befolyásának növekedésével hoznak összefüggésbe.

A változások a nők jogainak kiterjesztésében tapinthatóak leginkább. Szalmán bin Abdel-Azíz király tavaly szeptemberben rendeletet írt alá arról, hogy feloldják a nőkre vonatkozó autóvezetési tilalmat, így idén júniustól hivatalosan is gépjármű volánja mögé ülhetnek.

Idén januárban azt közölte a rijádi kormány, hogy – Szaúd-Arábia történetében először – nők is kilátogathatnak  labdarúgó-mérkőzésre. Nem mehetnek azonban egyedül, kizárólag családjuk kíséretében. Fogadásukra egyelőre csak három futballstadion áll készen, amelyekben különleges családi szektorok is vannak.

A változás szele a divatot is megérintette: a szaúdi nők elkezdtek színesebb ruhákat, úgynevezett abajákat viselni, a hagyományos feketék mellett megjelentek a világoskékek és rózsaszínűek is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.