Elrabolták Líbia fővárosának polgármesterét, ám kiderült: őrizetbe vették

Tripoliból tavaly kiűzték a nemzetközileg elismert egységkormánnyal szemben álló erőket.

MTI
2018. 03. 29. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyveres támadók elhurcolták a líbiai főváros, Tripoli polgármesterét - közölte a városvezetés csütörtökön.

Időközben a líbiai ügyészség bejelentette: Abdulraúf Hasszán Beit al-Malt rendőrségi őrizetbe vették kihallgatásra. Szádik as-Súr az ügyészség nyomozóirodájának vezetője elmondta: a polgármester „bármikor” szabadlábra kerülhet. Súr ugyanakkor nem indokolta az őrizetbe vételt, s az esetleges vádakkal kapcsolatban is hallgatott.

Biztonsági forrásokból azonban úgy tudni, egy korrupciós ügy miatt történt a hatósági intézkedés.

A városvezetés korábban azt állította, hogy Abdulraúf Hasszán Beit al-Malt a házából rabolták el szerda este, egyben felszólította a tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert egységkormányt, hogy haladéktalanul intézkedjen kiszabadítása érdekében.

Az eset során - a városi hatóságok szerint - a polgármestert és két gyermekét is fizikailag bántalmazták. Egy tanácstag szerint Beit al-Malnak nem nyújtottak át semmiféle idézést kihallgatásra.

A líbiai ENSZ-misszió elítélte a történteket. Frank Baker brit nagykövet Tripoliban emberrablásról beszélt az incidenssel összefüggésben, s mély aggodalmát fejezte ki.

Abdulraúf Hasszán Beit al-Malt 2015 augusztusa óta tölti be a líbiai főváros polgármesteri tisztségét.

Az észak-afrikai ország Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszerének 2011-es megdöntését követően káoszba süllyedt. Az ország keleti részét a tobruki parlament és kabinet ellenőrzi, amely nem ismeri el a tripoli nemzeti egységkormány hatalmát.

A fővárosban tavaly óta valamelyest stabilizálódott a biztonsági helyzet. 2017 nyarán a kormányerők szövetséges milíciákkal karöltve kiűzték a rivális fegyveres csoportokat Tripoliból, de az emberrablások ennek ellenére gyakorinak számítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.