Feszültség Gázában: izraeli csapás végzett egy palesztin farmerrel

Tankról lőttek rá a Gázai övezet határkerítését bolygató két férfira, a Hamász tüntető gyerekes családokat küldene a helyszínre.

MTI
2018. 03. 30. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy palesztin meghalt, egy megsebesült a Gázai övezet határában, miután izraeli katonák rájuk lőttek – közölte palesztin egészségügyiekre hivatkozva a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A palesztin beszámolók szerint egy 27 éves mezőgazdasági munkás, Omar Vahid Szamúr vesztette életét az övezet déli határánál, Hán-Junisznál. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy éjszaka két incidens történt a határ mentén, amelyekben a határ túloldala, a palesztin földek felé lőttek.

„A katonai erők az övezet északi részén rálőttek két gyanús emberre, akik a biztonsági kerítés berendezését bolygatták, emellett éjjel a déli részeken ketten is megközelítették a határhoz közeli földeket, és gyanús tevékenységet folytattak. A hadsereg harckocsiból lőtt rájuk” – derült ki a történtekről kiadott katonai közleményből.

A határral szomszédos részeken különösen erős a feszültség ezekben a napokban, mert a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász péntekre, a palesztin „föld napjára” meghirdette a „visszatérés menetét”, amelyben többezres tömegeket mozgósítanak a határ menti, a múltban többször erőszakossá fajult tüntetésekhez.

Gadi Ejzenkot vezérkari főnök erősen feszültnek nevezte csütörtökön a kialakult helyzetet, amely szerinte azzal fenyeget, hogy veszélyezteti a térség lakóinak biztonságát.

A Hamász néhány napja bejelentette, hogy péntektől – Izraelben az egyiptomi kivonulásra emlékező pészah ünnepének első napjától, a széder estétől – tömegeket, több tízezer embert visznek a határhoz, ahol megrendezik a „visszatérés menetét”. Csütörtökön a békés demonstrálás szándékát hangoztatták, és erre buzdították híveiket.

Az izraeli hadsereg válaszul megduplázta a katonák létszámát a határövezetben, az este kezdődő pészah ünnepe ellenére. Mesterlövészekkel is megerősítették a határt, egyben bejelentették, hogy minden lehetséges eszközzel megakadályozzák a tömegek Izraelbe jutását, és azonnal letartóztatnak minden határsértőt.

A Hamász folyamatos zavargásokat tervez a határnál hat hétig, egészen május 14-éig, Izrael hetven évvel ezelőtti kikiáltásának napjáig, amely a palesztinok számára a katasztrófa napja (nagba).

A radikális iszlamista szervezet közölte, hogy hétszáz méterre a határtól hat helyen hatalmas sátrakat állít fel – amelyekben főként nőket és gyerekeket fog elhelyezni –, és ezek lesznek a folyamatos tüntetések kiindulópontjai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.