Fico kihasználta a kiskaput és strómanját ülteti a maga helyére

A szakértő szerint Andrej Kiska keze meg volt kötve, de nem biztos, hogy az új kormány stabilabb lesz, mint a régi.

Földi Bence
2018. 03. 15. 15:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peter Pellegrini jelenlegi miniszterelnök-helyettest jelölte a leendő új szlovák kormány élére a hármas kormánykoalíció legerősebb pártja, a Robert Fico kormányfő vezette Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD). Ezt maga Pellegrini mondta újságíróknak miután a pozsonyi elnöki palotában találkozott Andrej Kiska államfővel csütörtökön. A Fico-kormány befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettese azért járt Kiskánál, hogy elvigye neki azoknak a parlamenti képviselőknek az aláírásait, akik támogatásukról biztosították azt a leendő új kormányt, amelyet a jelenlegi hármas szlovák kormánykoalíció pártjai állítanak majd össze.

Robert Fico miniszterelnök ugyanis szerda este bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről. Ezek a feltételek, hogy az államfő a parlamenti választások eredményeit tiszteletben tartva elfogadja, hogy a választásokon győztes Fico-párt, a Smer–SD jelöli az új kormányfőt; elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt; illetve hogy elfogadja a hárompárti koalíció közti koalíciós szerződést, és ezzel szavatolja, hogy a koalíció tovább működhessen.

– Andrej Kiska keze meg van kötve

– mondta Tokár Géza felvidéki magyar politológus azon kérdésünkre, lett volna-e lehetősége az elnöknek, hogy ne teljesítse Fico feltételeit. Mint mondta, a parlamenti képviselői aláírások azt jelezték az államfőnek, hogy megvan a kormányzó többség. Kiska előre hozott választásokat, „a kormány alapvető átformálását” szorgalmazta, utóbbi végül meg is valósul az új kormány felállásával – véli Tokár.

A szlovák belpolitikai válság azt követően alakult ki, hogy február végén élettársával együtt meggyilkolták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót, akit a rendőrség feltételezése szerint vélhetően munkájával összefüggésben öltek meg. Az újságíró egyebek között az olasz maffia szlovákiai tevékenységéről, annak a kormányzattal való összefonódásáról írt – emiatt is érdekes egybeesés, hogy Ficót végül egy olaszos nevű politikus követi.

A kettős gyilkosság nyilvánosságra hozatala után először a belügyminiszter, majd Robert Fico és kormányának távozását kezdték követelni ellenzéki pártok és a közvélemény jelentős része. Fico jelezte, hogy az előre hozott választásra – többek közt Kiska által – tett javaslatot a legutóbbi választási eredmények megtagadásának tartja. A gyilkosság utáni tömegtüntetéseket pedig többször is olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részének nevezte, amelynek – mint fogalmazott – „forgatókönyve nem Szlovákiában íródott”, ezzel többek közt Soros Györgyre is utalt.

Tokár Géza szerint ugyanakkor tarthatatlan volt a miniszterelnök helyzete. – A Kuciak-gyilkosság bármelyik forgatókönyvét vesszük is figyelembe, két lépésben el lehet jutni Robert Ficóhoz. Egyrészt a hivatalos tanácsadója, Mária Trosková révén, aki az olasz maffiához kötődik szorosan, másrészt a Ján Kuciakkal szintén konfliktusba kerülő oligarchákhoz fűződő személyes kapcsolatai miatt is – jelentette ki lapunknak a politológus. Mint mondta, amikor kiderült, hogy a Smer–SD, az SNS és a Híd kormányát egy kiskapu – Fico távozása – révén meg lehet menteni, kézenfekvő forgatókönyvnek tűnt, hogy a kormányfő hátrébb húzódik.

– Gyakorlatilag egy strómannak szervezi ki a kormányzást. Ez Pellegrini

– mondta Tokár Géza.

Arra a kérdésre, hogy a magyar pártok hogyan viszonyulnak az egész politikai botrányhoz, a politológus a Hídról elmondta, számukra elsősorban a gazdasági előnyökről szól, hogy maradnak a kormányban. – A mezőgazdasági, környezetvédelmi, közlekedési tárcánál futó projekteket szeretnék fenntartani, ráadásul a felmérések alapján bizonytalan, hogy bekerülnének-e a parlamentbe előre hozott választás esetén – mondta Tokár Géza. A Magyar Közösség Pártja (MKP) a Híddal szemben azonban örülne az idő előtti voksolásnak, kritizálják is a kormányt.

– Úgy látom, az itteni magyarság többségének elege van a politikusokból,

és ezt az általános kiábrándultságot és politikai passzivitást a Híd jelenlegi kormányzat melletti kiállása csak fokozta – jelentette ki a politológus.

A jövőt firtató kérdésünkre elárulta, nehéz jósolni, de mindenképpen fontos, hogy mennyien lesznek az utcákon a pénteki tüntetéseken. – Ha látványosan kevesebben, akkor fokozatosan elhal a mozgalom. Másrészt hosszú távon borítékolható, hogy kiesnek még korrupciós és egyéb csontvázak a kormány szekrényéből, így egyáltalán nem biztos, hogy az átformált kormány stabilabb lesz, mint a régi – zárta szavait Tokár Géza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.