Hihetetlen összegeket költ Japán az idősekre

A szigetországban 85 év feletti a várható élettartam, gyerek viszont alig születik. Összeomlás lehet a vége.

MN
2018. 03. 29. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán parlament rekordkiadású költségvetést fogadott el az április 1-jével kezdődő pénzügyi évre. A távirati iroda közlése alapján a büdzsé kiadási oldala 97,71 ezermilliárd jen (919 milliárd dollár, 100 jen=238,94 forint), ami 0,3 százalékkal múlja felül a folyó évit. Ennek az összegnek csaknem a harmadát, 32,97 ezermilliárd jent a lakosság öregedésével kapcsolatos problémák kezelésére fordítja  az állam. Ezenfelül a költségvetés 5,19 ezermilliárd jent (48,8 milliárd dollárt) költ védelmi célokra is. A büdzsé adóbevétele 59,1 ezermilliárd jen lesz a tervek szerint, ami 1991 óta a legmagasabb. Ennek ellenére az ország gazdálkodása továbbra is deficites lesz, vagyis a japánok többet költenek, mint amennyit megtermelnek. A kormány várakozásai szerint az egyensúlyi állapot legkorábban 2027-ben állhat be.

A demográfiai folyamatok alapján nem lesz könnyű fenntartani a japán életszínvonalat. A szigetországban a születéskor várható élettartam 85 év feletti, miközben jóval kevesebb gyermek születik, mint amennyire a népesség fenntartásához szükség lenne. Az egy nőre jutó termékenységi ráta 1,4 körül áll, miközben 2,1-es mutató kellene ahhoz, hogy a japánok ne fogyjanak el záros határidőn belül. A kormány reformokkal és robotizációval igyekszik kezelni a helyzetet, kérdés, milyen eredménnyel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.