Izraelt is megosztja a migránsok ügye

A kormány választás elé állítja az illegális bevándorlókat: vagy pénzt és egy repülőjegyet kapnak, vagy irány a börtön.

2018. 03. 25. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael és Magyarország általában egy húron pendül az illegális migráció kérdését illetően: egyik ország sem lelkesedik érte, és kerítéssel próbál védekezni ellene. Benjamin Netanjahu kormányfő egy héttel ezelőtt például egyenesen azt állította, hogy azért is van szükség a Sínai-félszigeten felhúzott immár több mint 200 kilométeres kerítésrendszerre, mert az afrikai bevándorlók áradata veszélyesebb, mint a terroristák. Hogy azért a helyzet mégsem tökéletesen egyforma, azt jól jelzi, hogy a hét végén Tel-Avivban 20-25 ezres tömeg tüntetett a menekültek mellett és a kormányzat ellen, ami nehezen képzelhető el hazánkban. További különbség még, hogy Izraelben vannak is migránsok, igaz, nem sokan. A belügyminisztérium adatai szerint nagyjából 38 ezer afrikai menedékkérő él a közel kilencmilliós államban, 72 százalékuk eritreai, 20 százalékuk szudáni. Többségük még 2006 és 2012 között, a kerítés megépülése előtt érkezett Egyiptom felől.

Csakhogy a jobboldali kormánykoalíció szerint ők nem menekültek, hanem gazdasági migránsok, ezért nincs helyük az országban. Izrael választás elé állította azokat az illegális bevándorlókat, akik nem folyamodtak menekültstátusért: vagy kapnak 3500 dollárt (860 ezer forint) és egy repülőjegyet egy afrikai országba – meg nem erősített információk szerint Ruandával és Ugandával állapodtak meg, ahol aztán ki tudja mi vár rájuk –, vagy irány a börtön. Első körben kivételt a gyermekek, a családosak, a 67 év fölöttiek, az embercsempészet áldozatai kaptak, azaz a deportálás lényegében az egyedülálló férfiakat célozta meg. Nem túl nagy reményekkel kecsegtet azonban a jövő azoknak sem, akik menedékkérelmet adtak be: az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának statisztikái szerint 2009 óta Izrael tíz eritreainak és két szudáninak adta meg a menekültstátust. Pedig menekülni éppen lenne miért ezekből az országokból. A kelet-afrikai diktatúrából, Eritreából főként azért, mert kötelező a katonai szolgálat, és az újoncokat gyakran kényszermunkában dolgoztatják, de mindennaposak a jogsértések is, a menekülni próbálókat pedig van, hogy egyszerűen agyonlövik. Szudánban pedig a darfúri konfliktusban mindennaposak a fegyveres harcok, sőt a népirtás. Az eritreaiak egyébként már Európában is a tizedik legnagyobb csoportot alkotják, 2017 januárja óta több mint 8 ezren érkeztek.

Hogy hangsúlyt adjon szavainak, a kormány nemrégiben a Holot menekülttábort is bezáratta, mondván: ha nincsenek menekültek, tábor sem kell nekik. A kitoloncolást eredetileg április elsején indították volna, ám a legfelsőbb bíróság a végrehajtását felfüggesztette egy tiltakozó petíció miatt, amire a kormány hétfőig válaszolhat. A jogi huzavona ellenére úgy tűnik, a kormány elkötelezett.

Még akkor is, ha – ahogy az a tüntetésekből is látszik – a társadalom nem száz százalékban támogatja ebben őket. Egyrészt aggályoskodnak a jogvédők, akiket Netanjahuék szerint Soros György pénzel (a pénzember viszont visszautasította a vádakat). Másrészt az idén függetlenségének hetvenedik évfordulóját ünneplő Izrael maga is menekültekből született, amire még sokan emlékeznek. Ahogyan meglehetősen rosszul cseng a deportálás kifejezés is a zsidó államban. Az érem másik oldala, hogy a kormánypártiak azon aggodalmaskodnak, hogy az afrikai bevándorlással az ország elveszítené zsidó karakterét. A demográfiai adatok ezt nem támasztják alá, még az alijázás (zsidók Izraelbe költözése) nélkül is egyre nő a zsidó népesség, néhány tízezer migráns nem oszt, nem szoroz. Az is igaz ugyanakkor, hogy az afrikai illegális bevándorlók mintegy 90 százaléka Tel-Aviv környékén él, és legtöbbjüknek nem sikerült az integráció. A városképhez így már hozzátartoznak a földön alvó vagy csoportosan semmittevő fekete bevándorlók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.