Magyarországtól zengett az Európai Parlament

Megköszönte a fideszes képviselő a hazánkat elítélő bizottsági véleményt, szerinte ez is pártja győzelmét segíti.

Arató László
2018. 03. 21. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párhuzamosan négy bizottságban is terítékre került a magyarországi demokrácia helyzete az Európai Parlamentben. Az alkotmányügyi, költségvetési ellenőrzési, oktatási-kulturális és a nőjogi-esélyegyenlőségi bizottság is tárgyalt arról, hogy Magyarországon milyen folyamatok zajlanak, és minden bizottság – természetesen csak az illetékességi körében – egy véleményt is megfogalmazott. Ezek a vélemények aztán egy ötödik testületnél, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságnál részévé válnak egy nagy országjelentésnek, ami már arról dönt, hogy javasolják-e az Európai Parlamentnek, hogy kezdeményezze a tanácsnál a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását. Ez az az eljárás, aminek a végén – a tagállamok egyhangú határozatával – fel lehet függeszteni egy ország szavazati jogát – jelenleg ez a legsúlyosabb büntetés, ami egy tagállamot érinthet.

Szerdán az alkotmányügyi bizottság szavazott a saját ajánlásáról és nagy többséggel, 15 igen és 4 nem szavazattal fogadta el a javaslatot, amely a módosításoknak köszönhetően az eredetinél lényegesen súlyosabb megállapításokat tartalmaz. Helyet kapott például az a kijelentés, hogy mivel Magyarországon fennáll annak a nyilvánvaló kockázata, hogy az EU alapértékeit megsértik, indokolt a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása.

Az ajánlás hosszú felsorolást tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy milyen területeken tapasztalható folyamatos jogsértés. Ide sorolták az alkotmányos rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a véleménynyilvánítás szabadságát, a sajtószabadságot, az egyetemi szabadságot, a bevándorlók, menedékkérők és menekültek emberi jogait, a gyülekezés és egyesülés szabadságát, az egyenlő bánásmódhoz való jogot, a szociális jogok védelmét, a civil szervezetek védelmét, és a kisebbségekhez tartozó személyek – köztük a romák, a zsidók és az alternatív nemi identitásúak – jogait.

A dokumentum az Alkotmánybíróság szerepének korlátozásáról is szól, mert ez negatív hatással lehet a hatalommegosztásra, az emberi jogok védelmére és a jogállamiságra. A bizottság javasolja, hogy vizsgálják felül az Országos Igazságszolgáltatási Tanács működését, hatáskörét, és felszólítják a magyar kormányt, hogy állítsa helyre az Alkotmánybíróság joghatóságát.

Ugyancsak aggasztónak tartják a képviselők a civil szervezetek elleni támadásokat, és megemlítik a Stop, Soros! csomagot is, és hozzáteszik a civil szervezetek ügyében a Velencei Bizottság már kijelentette, hogy a magyar kormány aránytalanul és szükségtelenül avatkozik be e szervezetek munkájába. A testület ezen túl mélységes sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormányzat az EU-val kapcsolatban sokszor ellentmondó és félrevezető retorikát használ.

Magyarország kapcsán az alkotmányügyi bizottság rámutatott egy hiányosságra is, jelenleg ugyanis nincs olyan ellenőrző mechanizmus, amely rendszeresen figyelemmel követné valamennyi tagállamban a jogállamisági feltételek teljesülését. Kiemelték, hogy amikor egy állam taggá válik, onnantól már nem kérik rajtuk számon olyan szigorúan a követelmények teljesülését, s kérték az Európai Bizottságot, hogy erre vonatkozóan készítsen javaslatot.

A szavazást követően Schöpflin György fideszes EP-képviselő kért szót és elmondta, hogy szerinte ez a szavazás is a magyar választási kampány része, és a Fidesz nevében köszönetet mondott azért, hogy az EP-s bizottság ezzel is hozzájárul a magyar kormánypárt választási sikeréhez. Volt, aki megjegyezte a képviselők közül: „Szívesen.” A szavazás után Schöpflin György tudósítónknak elmondta, azért mondott köszönetet, mert „a Fidesz már régóta mondta, hogy állítsák meg Brüsszelt. És ez igazából bizonyíték, miért is kell Brüsszelt megállítani.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.