Megállapodott az Uber a halálra gázolt nő családjával

A halálos baleset rendkívül kínos a cégnek. A részletek nem ismeretesek, és senki nem is fog nyilatkozni.

MN
2018. 03. 29. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodott az Uber Technologies Inc. és a cég önvezető autója által március 18-án Arizonában halálra gázolt nő családja, kizárva a további pereskedést. A céget képviselő ügyvédi iroda csak a megállapodás tényét közölte, illetve azt, hogy a 49 évesen elhunyt Elaine Herzberg férje és lánya sem fognak nyilatkozni a balesetről vagy az egyezségről.

A Volvo SUV önvezető módban volt a Temple területén történt baleset idején, ami komoly aggodalmakat keltett, az Uber le is állította a több amerikai városban folyó teszteket. A rendőrség által közzétett felvételek tanúsága szerint az autó viszonylag gyorsan – a hivatalos közlés szerint óránkénti 61 kilométeres sebességgel – halad a sötét, négysávos úton, a biciklit toló gyalogos pedig csak egy-két másodperccel az ütközés előtt tűnik fel a fényszórók hatótávjában. Az önvezető rendszer nem próbált kitérni, a CBC News értesülése szerint azért, mert ki volt kapcsolva az ütközést megelőzni hivatott rendszer.

A volán mögött ült egy úgynevezett kisegítő sofőr is, akinek a szeme azonban a felvételek tanúsága szerint nem az úton volt, hanem lefelé nézett, mintha a telefonját nyomogatta volna, vagy a középső konzolon figyelt volna valamit. A felvételen nem látszik egyértelműen, de mintha a keze sem lett volna a kormányon. A sofőr csak közvetlenül az ütközés előtt nézett fel, és ijedt arcot vágott, de nem úgy tűnt, mint aki próbál beavatkozni.

Az Uber a baleset után felfüggesztette az önvezető autók közúti tesztjeit, ahogy más cégek is. Doug Ducey arizonai kormányzó pedig dühös nyilatkozatokban kérte számon az Ubert, követelve, hogy hozzák nyilvánosságra a részleteket. Arizona elsőként engedélyezte az önvezető autók közúti tesztelését, amit a technológiai cégek ki is használtak. A halálos baleset után az engedélyt felfüggesztették, Ducey szerint mindaddig, amíg a gyártók és az üzemeltetők be nem bizonyítják, hogy biztonságosan működik az autó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.