Megszüntették Julian Assange hozzáférését az internethez

Az ecuadori kormány közlése szerint a Wikileaks alapítója megszegett egy megállapodást.

MTI
2018. 03. 28. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Assange öt éve a dél-amerikai ország londoni nagykövetségén tartózkodik, ahol menedéket kapott a kiadatása elől. A megállapodás az volt, hogy internetes kommentárjaiban nem tesz olyan megjegyzéseket, amelyek sértik Ecuador kapcsolatait más országokkal.

„Ecuador kormánya felfüggesztette azoknak a rendszereknek a működését, amelyek lehetővé tették Julian Assange-nak a kapcsolattartást a külvilággal a londoni nagykövetségről” – közölte a dél-amerikai ország tájékoztatási minisztériuma egy sajtóközleményben. Az intézkedés kedden lépett hatályba. Assange írásos megállapodásban vállalta 2017 decemberében a kommentálási lehetőségei korlátozását – emlékeztetett a minisztérium.

Az ecuadori külügyi tárca többszöri kérése ellenére Assange hétfőn ismét állást foglalt politikai kérdésekben, amelyek más országokat érintenek, például amikor bírálta a brit kormányt az orosz diplomaták kiutasítása miatt a Szkripal-ügy kipattanása után – indokolta a döntést az ecuadori kormány.

Assange azt írta, hogy „noha észszerű, hogy Theresa May (brit miniszterelnök) az orosz államot tartja az első számú gyanúsítottnak, a bizonyítékok viszonylagosak”.

Az ecuadori kormány szerint Assange ilyetén viselkedése „veszélybe sodorja Ecuador jó kapcsolatait az Egyesült Királysággal, az Európai Unió többi tagjával és más országokkal”.

A közleményből nem derül ki, hogy végleges-e, vagy ha nem, akkor meddig tart az internet megvonása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.