Orbán Viktor bosszúja

Orbán Viktor ünnepi fenyegetését elemezte a Tageszeitung című berlini lap cikke.

MN
2018. 03. 16. 18:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Híveinek tízezrei előtt Magyarország kormányfője félelmet és gyűlöletet vált ki. Beszédének fő célja a megfélemlítés – így kezdi beszámolóját Orbán Viktor ünnepi beszédéről a berlini Tageszeitung (Taz) című napilap cikke.

Ezek a mondatok elképesztők – szögezi le a szerző, majd nem sokkal később a miniszterelnök fenyegető mondatait idézi, amelyek szerint a választások után bosszút állnak, „erkölcsi, politikai és jogi bosszút”. Világos, írja a szerző, hogy e mondatok a kormánnyal szemben kritikus sajtónak és civil szervezeteknek szólnak.

A nyíltság új, de megfelel a helyzetnek – folytatódik a cikk. Három hét múlva, április 8-án a magyarok ugyanis új parlamentre szavaznak, és a kormányzó párt meglepő gyengeségeket mutat, még a biztosra vett februári időközi helyhatósági választást is elbukta – utal Hódmezővásárhelyre a szerző.

Maffiastruktúrának nevezi az írás a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) jelentésében feltárt kapcsolatrendszert, amely Orbán Viktor gazdagodását szolgálja, és amelynek a működése miatt a magyar adófizetőknek 42 millió eurót kellene visszafizetniük az EU részére.

A szerző ezután a békemenet szervezésének körülményeit ismerteti, amelyben – mint írja – az állam is részt vállalt: a közmédia nyíltan buzdította részvételre az embereket, sőt még Lengyelországból is az Országház elé szállították busszal az Orbánt támogató, konzervatív Jog és Igazságosság Párt (PiS) szimpatizánsait. Részvételük logikus – érvel a cikkíró –, hiszen ha Orbán elbukik, senki nem marad az EU-ban, aki megóvhatná Lengyelországot a hetedik cikkely szerinti eljárástól, amely a jogállamiság normáit hivatott ellenőrizni az országban.

„Forrongó, felajzott tömeg”, amelynek „egyetlen célja a megfélemlítés” – jellemzi a békemenet résztvevőit. Hozzáteszi: növekszik az agresszivitás a magyar politikában, nő a gyűlölet mindkét oldalon.

Ehhez képest Orbán Viktor a hangulatot csak tovább fokozza, meg sem próbálja a tömeget csitítani. „Beszédében a döntő csatáról beszél. Megpróbálja meggyőzni a magyarokat, hogy három héten belül nemcsak egy új parlamentre szavaznak, hanem örökre szólóan, a jövőjükről. És ha rossz döntést hoznak, akkor Magyarország megszűnik, akkor az országot idegen népek fogják elvenni tőlük” – olvasható a Taz.de cikkében.

Orbán számítása világos – folytatja –, a magyarok többsége a migrációval szemben áll, és ha a többség úgy gondolja, hogy ez a döntő kérdés a választáson, akkor Orbán ismét nyerhet.

A magyarokat ugyanakkor idegesíti a széles körű korrupció. Orbán veje nem az egyetlen tagja a családnak, aki jól szerepel az állami pályázatokon. Orbán apja sok nyilvános projektet lát el a kőbányájából, a bátyja jövedelmező lehetőségeket ad a barátainak. És Orbán felesége is földbirtokos, akinek Budapesttől nyugatra vannak a földjei.

Vagyis az ellenzéknek elegendő muníciója lett volna a csütörtöki ünnepi beszédekhez – állapítja meg a szerző –, meg is próbálnak a megosztott ellenzéki pártok a botrányokból tőkét kovácsolni, de egyik sem meggyőző közülük. Sem erőt, sem egységet nem tudnak az ünnepnapon felmutatni.

A cikk ezután a Magyar Kétfarkú Kutya Párt március 15-i szatirikus akcióit és jelmondatait idézi, mint például azt, hogy „Diktatúrát akarunk!”, majd a diákok esti akcióját említi meg a magyar oktatási rendszer „poroszosításáról”.

Az uralkodó párt közben „néhány óra alatt újabb hirdetéseket hoz nyilvánosságra a betelepítésről”, és azt állítja, hogy az emberek Orbán mögött állnak – folytatja az események összefoglalóját a Taz.de cikke.

„És aki nem a Fideszt választja, az már nem tartozik a magyar nemzethez. Teljes a politikai háború. Az esélytelen ellenzék egyetlen esélye az, hogy a magyaroknak már többször elegük volt a harcokból. Április 8-án ismét választanak a háború és a béke között. Tulajdonképpen az utóbbit szeretnék. És most már tudják, hogy ha Orbán tovább csinálja, akkor keserű leszámolás jön. Figyelmeztette őket” – zárul a német lap írása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.