Őrizetbe vették a volt katalán elnököt kísérő rendőröket

Vizsgálják, bűnt követtek-e el azzal, hogy segítették Puigdemont-t az igazságszolgáltatás elkerülésében.

MN
2018. 03. 28. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI összefoglalója szerint a két férfival szemben az ügyészség kezdeményezésére indult nyomozás, amelyben azt vizsgálják, a rendőrök bűnt követtek-e el azzal, hogy segítették a volt elnököt az igazságszolgáltatás elkerülésében.

Carles Puigdemont a múlt pénteken Helsinkiben egy konferencián vett részt, amikor a spanyol legfelső bíróság ismét kiadta ellene és négy társa ellen az európai elfogatóparancsot. Azután hozták meg a határozatot, hogy vádat emeltek a politikusok ellen lázadás, illetve közpénzek hűtlen kezelése miatt a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása következményeként.

Puigdemont ügyvédje a sajtónak akkor úgy nyilatkozott, hogy ügyfele önként fog jelentkezni a finn hatóságoknál, majd másnap közölte: Puigdemont elhagyta az észak-európai országot, és a belga hatóságok rendelkezésére fog állni.

A volt elnököt vasárnap fogták el a német hatóságok egy autópálya melletti benzinkúton a dán–német határ közelében. A vele utazók között volt az a két katalán rendőr is, akit most vettek őrizetbe a spanyol hatóságok Barcelonában.

Az El Confidencial című internetes lap úgy tudja, a két rendőr a kihallgatás után szabadon távozhat. Hivatalosan mindketten szabadságukat töltötték, és ezen a címen voltak távol munkahelyükről – közölte a spanyol sajtó rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A beszámolók szerint az előző öt hónapban egymást váltva tizenöt katalán rendőr kísérte a volt elnököt, és biztosította védelmét önkéntes külföldi száműzetése során. Volt köztük olyan, aki hivatalosan betegszabadságon volt, miközben Belgiumban tartózkodott Puigdemont mellett.

A La Sexta országos spanyol televízió Németországból jelentkező tudósítója beszámolt arról, hogy Puigdemont a neumünsteri börtönben egyszemélyes cellában várja, hogy kiadatása ügyében döntés szülessen.

A nyolc négyzetméteres zárkában a politikus tévét nézhet, megkaphatja a napi német lapokat, ezenkívül egy közös helyiségben internetes Skype-hívásokat fogadhat a családjától a börtön egyik tisztviselőjének felügyelete alatt. Havonta összesen kétórányi látogatás engedélyezett számára az ügyvédi megbeszéléseken felül.

A politikust egy olyan részlegben tartják fogva, amelyben jogerős ítéletre várókat, valamint fiatalkorúakat őriznek.

Várhatóan húsvét után döntenek a németországi Schleswig-Holstein tartomány hatóságai, hogy kiadják-e Spanyolországnak Carles Puigdemont volt katalán elnököt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.