Rálőttek egy francia száműzetésben élő azeri újságíróra és feleségére

A nő életét vesztette, a férfi állapota válságos.

MTI
2018. 03. 30. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy rendőrségi forrás szerint a házaspár éppen a Franciaország délnyugati részén található település egyik lakónegyedében autózott, amikor hét lövést adtak le rájuk. Az egyik golyó Rahim Namazov hátát érte, a férfi állapota válságos – tette hozzá az illetékes.

Colomiers szocialista polgármestere, Karine Traval-Michelet az AFP francia hírügynökségnek elmondta: felmerül a politikai indíttatású bűncselekmény gyanúja, hiszen Namazov olyan újságíró, akit hazájában megkínoztak és börtönbe vetettek, és politikai menekültként élt Franciaországban.

Ennek a támadásnak semmi köze a múlt heti terrorcselekményhez, amelynek során egy szélsőséges túszokat ejtett a dél-franciaországi Carcassone-tól keletre található Trèbes-ben – tette hozzá.

Traval-Michelet elárulta: nem tudott arról, hogy Namazov a Toulouse nyugati peremén található városban élt, ahogy arról sem, hogy politikai menedéket kapott.

Az azeri újságírót hazájában bebörtönözték, halálosan megfenyegették, majd kiutasították – jutott a Toulouse-i Újságíró-szövetség (AJT) tudomására. A férfi 2010-ben telepedett le Toulouse-ban.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet 2017-es sajtószabadság-indexének összeállításakor vizsgált 180 ország közül Azerbajdzsán a 162. helyezést érte el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.