Tusk: Megrekedhetnek a brexittárgyalások az ír határ miatt

Az Egyesült Királyságnak megvalósítható javaslattal kell szolgálnia – szögezte le az Európai Tanács elnöke.

MN
2018. 03. 08. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Tanács elnöke az MTI összefoglalója szerint közölte: Brüsszelnek tiszteletben kell tartania London döntését – nevezetesen hogy a múlt héten elutasította a leendő uniós–északír határról szóló javaslatát –, ám elvárja azt is, hogy az Egyesült Királyság különleges és megvalósítható javaslattal szolgáljon a helyzet megoldására.

„Amíg az Egyesült Királyság nem áll elő ilyen javaslattal, nagyon nehéz elképzelni, hogy lényegi haladás lesz a kilépésről folyó tárgyalásokon” – mondta Tusk újságíróknak.

Theresa May brit miniszterelnök múlt hét csütörtökön elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság jogi tervezetét a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, mivel az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés elkerülésére vonatkozó javaslat London megítélése szerint aláásná az Egyesült Királyság integritását. May, aki a Downing Streeten fogadta Donald Tuskot, szóvivőjének tájékoztatása szerint közölte az uniós állam- és kormányfők alkotta testület vezetőjével azt is, hogy ő és Leo Varadkar ír miniszterelnök egyaránt az Egyesült Királyság és az EU közötti általános új kapcsolatrendszer kialakításának részeként kíván megoldást találni a határellenőrzés kérdésére.

A tervezetben az szerepel, hogy az Ír-szigeten – ha egyéb megállapodás nem születik – „közös szabályozási térséget” kellene kialakítani annak érdekében, hogy Észak-Írország és Írország között a brit uniós tagság megszűnése után is biztosítani lehessen a határellenőrzés nélküli forgalmat. Londoni értelmezés szerint ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy Észak-Írországra érvényben maradna az EU egységes belső piacának szabályrendszere, jóllehet a brit kormány a tagság megszűnésével egy időben ki akar lépni az unió egységes piacáról is.

Elemzők szerint a javaslat fokozhatja a feszültséget a felek között, Michel Barnier brexitügyi bizottsági főtárgyaló azonban úgy vélekedett, hogy ez a megoldás nem keltene zavart az Egyesült Királyság „alkotmányos vagy intézményi rendjében”.

London és Brüsszel decemberben megállapodott abban, hogy nem lesznek vámállomások az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Írország határán, ám abban nem sikerült egyetértésre jutniuk, hogy miként lehetne ellenőrizni a határon keresztüli forgalmat. Az EU javaslata szerint Észak-Írország a vámunión belül maradna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.