A lengyelek láthatóan alaposan tanulmányozzák Orbán győzelmét

A Fidesz győzelme megihlette a lengyel politikai elemzőket.

Szathmáry István Pál
2018. 04. 09. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobboldal bástyája maradt Európában Magyarország – írja az egyik legrégebbi, irányultságát tekintve baloldali Polityka című lengyel hetilap oldalán megjelenő cikkében Wojciech Przybylski, a visegrádi térség egyik ismert külpolitikai elemzője. A Fidesz kimagasló eredménye meglepetés volt, a magas részvétel pedig azt mutatja a cikkíró szerint, hogy a magyarok nem süllyedtek apátiába. A választási adatok több tekintetben is meglepetéssel szolgálnak. A cikk kiemeli ezek közül a már említett magas részvételi arányt, valamint azt, hogy a várakozásokkal ellentétben az nem az ellenzéknek kedvezett. Przybylski részletesen ismerteti a Jobbik utóbbi években zajló néppártosodását, megemlítve név szerint Simicska Lajost is mint a pártot nyíltan támogató médiatulajdonost, akire az írás mint a Fidesz korábbi kincstárnokára hivatkozik.

A hetilap elemzése szerint Orbán sikerének titka az országra leselkedő veszélyek ismételgetése volt a kampány során, amihez a belső ellenségeket is sikerült felmutatnia a független média és a civil szervezetek képében. Az elemzés antiliberális kísérletként határozza meg az orbáni hatalomgyakorlás lényegét, kiemelve, a Fidesz úgy szabta át a választási rendszert, hogy az neki minél kedvezőbb eredményt garantáljon. A cikk a rendszert meghatározó kulcskérdésként értékeli a médiához fűződő viszonyt, megemlítve a Figyelő áthangolását és a Népszabadság bezárását mint konkrét példákat.

Ugyancsak a Polityka közölte Lukasz Lipinski publicisztikáját, aki a magyar választás tanulságait vonja le annak fényében, hogy egy ideje a magyar és a lengyel politikai szcéna változásai sok tekintetben hasonlóságot mutatnak. Lipinski felhívja a figyelmet, hogy dacára a vártnál is nagyobb mértékű Fidesz-győzelemnek, azok száma is jelentősen nőtt, akik komoly ellenérzéseket táplálnak a jelenlegi – szavaival – nem liberális demokráciával szemben, amit a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás is megmutatott. A nagyarányú győzelem és a Fidesz stabil támogatottsága a cikk szerzője szerint azért talányos, mert rendkívül nagy a korrupció jelenlegi szintje az országban és számos gyanús történet kering a miniszterelnök családjának és körének meggazdagodásáról is. Erről azonban nehezen értesülnek a választók, mivel nagymértékben kontrollálja a helyi médiát.

Szabad sajtó nélkül nincs szabad választás, ezt a régi igazságot a cikkíró szerint megerősíti a mostani magyar országgyűlési választás is, ahogy azt is világosan megmutatta, hogy az ellenzéki erőknek jóval hamarabb meg kellett volna kezdeniük az egeztetéseket az összefogáshoz, és ezt azoknak a lengyel pártoknak is érdemes végiggondolniuk, amelyek ki akarják ebrudalni a hatalmából a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosságot (PiS). Lipinski szerint bár eddig még nem vágtak bele, de könnyen elképzelhető, hogy ha tartósan gyengélkedik a PiS (mostanában ugyanis látványosan csökkent a párt népszerűsége), megnőhet a kísértés, hogy orbáni módra szabályozza újra a jelenleg érvényes lengyel választási rendszert.

A Newsweek lengyel kiadása megemlíti, hogy a választási győzelem után Orbán Viktor a lengyeleknek és külön a PiS-elnök Jaroslaw Kaczynskinek is megköszönte a támogatást. A cikk kitér arra is, a vereség lemondások sorát indítja el az ellenzéki oldalon.

Az ideológiailag nehezen meghatározható (hol liberális, hol jobboldali) Wprost című hetilap oldalán publikált összegzés ismerteti a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki Orbán Viktornak címzett gratulációját. Morawiecki többek között azt írta magyar kollégájának, hogy a reform útja sohasem egyszerű, ám a társadalom többségének támogatása jelzi, hogy megérte vállalni a nehézségeket.

Lengyelországnak nagykoalícióra van szüksége a demokrácia védelmében és azért, hogy visszatérjen a jogállamiság – ezt nyilatkozta a magyar választás kapcsán Leszek Balcerowicz egykori miniszterelnök-helyettes, írta meg a Rzeczpospolita konzervatív napilap. A világszerte közismert közgazdász egy személyben rengeteget tett azért működése idején (Bokros Lajoshoz hasonlóan az ő neve is összeforrt a terv szóval), hogy Lengyelország kikecmeregjen a rendszerváltás utáni gazdasági sokkból, még ha lépései a társadalom meghatározó részéből heves ellenállást váltottak is ki. Balcerowicz a Facebook-oldalán írt arról a magyar választásra reflektálva, hogy Orbán 2010 óta jóval mélyebben beágyazta pártját a társadalomba, mint a PiS, de hogy utóbbit minél gyorsabban el lehessen távolítani a hatalomból, ahhoz nagyobb mobilizációra van szükség. A másik tanulság szerinte az, hogy Orbán a médiát is sokkal inkább uralja, mint a lengyel kormánypárt, ezért is fontos úgy védeni a média szabadságát, mint a szemünk fényét. A neves közgazdász megjegyzi azt is, mind Orbán, mind a PiS az európai gazdaság jelenlegi boomjából profitál, ugyanakkor a magyar miniszterelnök gazdaságpolitikája sokkal józanabb, mint a lengyel kormányzó erőé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.