Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

A magyar kormány a következő generáció esélyeit is elveszi

Az EP szocialista frakcióelnöke szerint is furcsa, hogy a közbeszerzési eljárások 36 százalékában csak egyetlen ajánlattevő jelenik meg.

Garamvölgyi Flóra
2018. 04. 06. 14:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem is volt kérdéses, hogy Budapestre jön először – mondta Udo Bullmann, az Európai Parlament szocialista frakciójának nemrég megválasztott elnöke, aki európai körútján látogatott a magyar fővárosba. Egy pénteki háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott: néhány napon belül eldől, hogy Magyarország melyik úton halad majd, és reméli, hogy a pénteken említett problémák hétfőtől más megvilágításba kerülnek.

Bullmann kifejtette, hogy az EP költségvetési ellenőrző bizottsága előtt nem egészen világos, mi történik a Magyarországra kerülő EU-s pénzekkel, és igencsak furcsa, hogy a közbeszerzési eljárások 36 százalékában csupán egyetlen ajánlattevő jelenik meg – ezért a bizottság delegációt küldött hazánkba, hogy megvizsgálja a korrupciós panaszokat. Az uniós pénzeket ugyanis nem a kormánynak kellene megtartania, hanem olyan ügyekre kellene fordítania, mint az oktatás, az egészségügy, illetve a kis- és a középvállalkozások támogatása. De nem ez történik – fogalmazott.

„Ha megvizsgáljuk azokat a listákat, amelyeken az egyes országokat hasonlítják össze évről évre több olyan szempont alapján, mint például a nyugdíjrendszer vagy az egészségügy, azt láthatjuk, hogy Magyarország évről évre hátrébb kerül a rangsorban. Ez is azt mutatja, hogy a kormány lépései a következő generációk esélyeit, jövőjét teszik tönkre” – mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa, aki szerint Orbán Viktor régóta más képet próbál festeni magáról Brüsszelben, mint amilyen politikát valójában folytat.

A beszélgetésen szóba került az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás elindítása is, amely Bullmann szerint csak végső megoldás, amelyet nem szabad fegyverként használni az egyes nemzetek ellen, és nem fenyegetheti az emberek jólétét. De ha egy kormány nem védi meg az emberek polgári jogait, és semmibe veszi a szabályokat, amelyekre a csatlakozáskor igent mondott, valamilyen szankciós eszközt alkalmazni kell vele szemben. 

A háttérbeszélgetésen részt vevő újságíróktól az SPD-s politikus azzal búcsúzott, hogy aggódik a magyar újságírás és a fiatal generációk jövőjéért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.