Az Európai Néppárt védőernyője sem menti meg mindentől a Fideszt

A néppárt alelnöke reagált a Magyar Nemzet megszűnésére is. A költségvetési vitában bajba kerülhet az ország.

Földi Bence
2018. 04. 10. 16:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét komoly kritikát kapott a Fideszt is soraiban tudó európai parlamenti képviselőcsoport, az Európai Néppárt (EPP) vezetése, most éppen azért, mert gratulált a magyar kormánypárt vasárnapi kétharmados választási sikeréhez. A bajor Manfred Weber néppárti frakcióvezető hétfőn arról írt a Twitteren, várja a közös munkát, mert közös megoldásokat kíván találni a mindenkit érintő európai kihívásokra. Erre a belga Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője – és sokan mások – felhorkantak.

Verhofstadt maga azt írta, szerinte azzal, hogy az európai értékek tiszteletére való felszólítás nélkül gratulált Orbánnak, az EPP legitimálja a magyar miniszterelnök jogállamiság elleni támadásait és az autoriter rendszer bevezetésére tett kísérletét.

Weber erre reagálva szintén a Twitteren egyebek között közölte: „(Orbánt) kritizáljuk, amikor kell, de gratulálunk is neki, ha megnyer egy választást.” Mint írta, az EPP világosan lefektette, meddig mehet el a magyar kormány, és a továbbiakban is kifejezik vele szemben az elvárásaikat.

Az Európai Néppárt frakciójának svéd alelnöke, Anna Maria Corazza Bildt a Magyar Nemzet bezárása kapcsán kedd délután pedig ezt írta: „Az EU-nak és az Európai Néppárt képviselőcsoportjának gyorsan cselekednie kell, hogy elkerüljék a demokrácia, a média és a civil társadalom további visszaszorítását Magyarországon.”

Nemcsak most, hanem korábban is sok kritika érte az Európai Néppártot amiatt, hogy kiállnak a Nyugaton illiberálisnak és vállalhatatlannak tartott Fidesz mellett. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még a választás előtt a 888 nevű kormányzati heccportálnak nyilatkozva arról beszélt, „vitáink vannak, lesznek is, ez egészen biztos, de ez semmit nem von le annak a ténynek a jelentőségéből, hogy jelenleg az EPP legerősebb pártja mi vagyunk”.

Utóbbi azért is fontos, mert pont ez az oka annak, hogy a Fidesznek nem kell aggódnia amiatt, hogy a most Brüsszelben zajló eljárások végén aktiválják a magyar kormánnyal szemben az uniós alapszerződés hetes cikkét. Ugyanez azonban a Brüsszelben szintén fekete báránynak számító lengyel kormánnyal szemben már megtörtént.

Bíró-Nagy András, a Policy Solutions kutatási igazgatója és az MTA kutatója a lapunknak adott márciusi interjújában így fogalmazott: „A csatlakozás óta eltelt időszakban a fideszes képviselők az esetek több mint 95 százalékában szavaztak együtt az Európai Néppárttal.” Mint mondta, a Fidesznek sok képviselője van az EP-ben, a létszám pedig még nagyobb, ha a Fidesszel együtt mozgó határon túli magyar képviselőket is számítjuk. Ezért aztán a Néppárt védőernyőt tart Brüsszelben az értékes szavazatokat szállító Fidesz fölé.

Ám e védőernyő semmit sem jelent majd az Európai Tanácsban: a tagállami kormányfők megkezdték az egyeztetést a következő uniós költségvetésről. Többen hangoztatják, hogy a közös értékekkel nem azonosuló országokat – Lengyelországot és Magyarországot – valami módon pénzmegvonással kellene hogy szankcionálja az EU.

A vitában Orbán Viktornak csak akkor lenne esélye Magyarországnak kedvező szeletet kihasítani a költségvetési tortából, ha a korábbi konfrontatív hangnemről együttműködőre váltana, ám ismerve a magyar kormányfőt, erre nem fog sor kerülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.