Megakadályoztak egy terrortámadást Berlinben

A merénylők egy futóverseny résztvevői között akartak mészárlást rendezni.

MN
2018. 04. 08. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megakadályozott a német rendőrség egy terrortámadást vasárnap Berlinben – jelentette hírportálján a Die Welt című német lap.

Biztonsági forrásokból származó értesüléseik arról számolak be, hogy különleges rendőri egységek vettek őrizetbe négy férfit. Azzal gyanúsítják őket, hogy vasárnap a német fővárosban késes támadást akartak végrehajtan lebonyolított nemzetközi félmaraton futóverseny nézői között – idézi a lapértesülést a távirati iroda.

Arról írnak, a gyanúsítottak a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásáron történt iszlamista terrortámadás elkövetője, a tunéziai elutasított menedékkérő – a berlini karácsonyi vásáron kamionnal mészároló Anis Amri – köréhez tartoznak, és társuk halálát akarták megbosszulni a késes támadással.

A csoport vezetőjénél két különlegesen élesre köszörült kést találtak, ezekkel akart vérengzést rendezni a berlini belvárosban megtartott futóverseny nézőtáborában. Azonban hatóságok hosszabb ideje megfigyelték, így nem fenyegette „konkrét veszély” a verseny nézőit – írta a Die Welt.

A lap hozzátette, hogy egy különleges rendőri egység eleve úgy készült, hogy  verseny napján bármelyik pillanatban el tudják fogni a legfőbb gyanúsítottat.

A négy férfi elfogásával összefüggésben átkutatott lakások egyikében razziáztak. A hatóságok gyanúja nyomán a csoport másik tagjának lakásához tartozó pincéjét is átvizsgálták. Ugyanis arra gyanakodtak a hatóságok, hogy a német karácsonyi vásáron Anis Amri halálának megbosszulására készülő csoporttagnál robbanószerkezet lehet. A kiképzett  bombakereső kutyák rá is bukkantak.

A Die Welt kiemelte, hogy a 38. berlini félmaratonon minden eddiginél többen, 32 ezren indultak. A napos, meleg tavaszi idő sok nézőt csábított a belvárosi utcákra.

Szombat délután egy férfi autójával hajtott egy münsteri étterem teraszára, és három embert halálra gázolt. A magyar köztévé órákon keresztül tudósított artról, hogy a támadás esetében nem zárható ki a migrációs háttér – még az után is, hogy a német sajtó egyértelműen tisztázta: egy Jens nevű német állampolgár a tettes, akit korábban pszichiátrián is kezeltek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.