Belülről rohad Amerika?

A korrupció gyakorlatilag az egész amerikai rendszert áthatja.

Balogh Roland
2011. 11. 10. 20:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az autóversenyzők jellegzetes viselete a különféle szponzorok logóival teletűzdelt overall, az amerikai képviselők is ilyen képzeletbeli kezeslábasokban szaladgálnak, a nagyvállalatok logói azonban láthatatlanok, de aki ismeri őket, tudja, ki kit támogat – érzékeltette a modern kori amerikai korrupció jellegét Lawrence Lessig. A minap a CEU meghívására Magyarországra látogató Harvard Egyetem jogászprofesszora szerint a korrupció gyakorlatilag az egész amerikai rendszert áthatja, nem csoda, hogy legutóbbi felmérések szerint az amerikai törvényhozásnak már csak 9 százalékos a népszerűsége. „Az amerikaiak körében V. György angol király még a britek ellen vívott függetlenségi háború idején is népszerűbb volt” – hozott történelmi példát az egykor Chicagóban Barack Obamával együtt oktató Lessig.

Mint legújabb, Republic, Lost (Az elveszett köztársaság) című könyvében is rámutatott, a klasszikus megvesztegetés, a lezárt borítékban közvetlenül átnyújtott készpénzes módszer mára szinte kihalt Washingtonban. Azonban úgy véli, mára ennél sokkal komolyabb – a mindent beszövő rákos daganathoz hasonló – rendszer alakult ki. Olyan mechanizmus, ahol a politikust szinte kizárólag a saját újraválasztása, a rendszerben tartása érdekli. Ennek érdekében pedig a képviselők már nem saját választóik érdekeit, hanem a társadalom felső 5 ezrelékének maroknyi csapatát és a mamutcégeket szolgálják; legtöbben ráadásul politikai tisztségük után egy-egy nagyvállalat lobbistái lesznek. „Erről az igen lehangoló állapotról azonban mi, mindnyájan tehetünk, hiszen hagytuk, hogy ez a rendszer ilyen formában kialakuljon” – véli a korábban a Stanford Egyetemen és a CEU-n is oktató amerikai jogász. Szerinte külön kiábrándító, hogy szinte minden fiatal politikus úgy vág neki a washingtoni karrierjének: ő majd megváltja a világot, ám a nagy tervek helyett mindenkit elnyel a malomkerék, és a rendszert megtapasztalva senki sem mondja azt, köszönöm, én ebben nem veszek részt. (Lessiget támogatói indítani szerették volna Kaliforniában Tom Lantos 2008-as halála után a megüresedett székéért, ám visszautasította a felkérést – a szerk.)

A változást elősegítő alternatívaként Lessig olyan megoldást javasol, amely kiiktathatja a multikat a rendszerből. Elképzelése szerint olyan kuponrendszert kellene bevezetni, amelyben minden választópolgár egy bizonyos összeggel támogathatna egy-egy jelöltet. Ezt a pénzt ráadásul nem egy-egy párt, hanem az adott személy kapná, és kizárólag ő is használhatná fel. „Fejenkénti 50 dollárral számolva ez Amerikában 6 milliárd dollárnyi kampánytámogatást jelentene, ez duplája, mint amennyit ma elköltenek” – mondta Lessig.

Az amerikai pártpolitikán kívül elhelyezkedő és részben épp az általa vázolt rendszer elleni harcot hirdető mozgalmakról szólva elmondta, jelenleg a republikánus berkekből indult Tea Party mozgalom sokkal szervezettebbnek tűnik, mint a baloldali Foglald el a Wall Streetet kezdeményezésre alakult, bankellenes és a már korábban emlegetett, az amerikai társadalom 5 ezrelékét támadó polgári engedetlenségi csoportok. Noha ezek is egyre erősebbek, egyelőre nem elég szervezettek. Lessig szerint a Tea Partynak pedig nem kedvez, hogy szinte azonnal megjelentek körülötte a különféle lobbicsoportok. Legutóbb egyébként épp azt javasolta a két szervezetnek, hogy fogjanak össze az amerikai pénzügyi rendszer reformja érdekében. A Harvard jogászprofesszorának többek között az amerikai The Huffington Post hírblog által idézett felvetését heves vita követte, van, aki úgy véli, ez nem lehetséges, míg a szélsőbalos washingtoni OccupyDC mozgalom szóvivője elképzelhetőnek tartja az együttműködést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.