Kiadják Assange-ot

A WikiLeaks alapítóját szexuális visszaéléssel vádolják a skandináv országban.

BL
2011. 11. 02. 11:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem világos, hogy Assange fellebbezhet-e az ítélet ellen a legfelső bíróságon.

Az ausztrál férfit a WikiLeaks két női önkéntes munkatársa erőszakkal, illetve szexuális zaklatással vádolja. Svédország Assange kihallgatását tervezi.

Az aktivista tagadta az ellene felhozott vádakat, amelyek mögött szerinte politikai érdek húzódik. A nyilvánosságért és átláthatóságért küzdő WikiLeaks alapítója félelmetes ellenfelet szerzett magának Washington képében, amikor több tízezer dokumentumot tett közzé az iraki és az afganisztáni háború történetéből, illetve az amerikai diplomácia életéből. A WikiLeaks komoly anyagi nehézségekkel küzd, mert az amerikai cégek akadályozzák hozzáférését a forrásokhoz.

A bíróság szerint „nem lehet aránytalannak nevezni” a svéd hatóságok döntését, amellyel európai elfogatóparancsot adtak ki Assange ellen, hiszen „nem egyszerű zaklatásról, hanem komoly szexuális bűncselekményről” van szó. Az aktivista kiadatását először februárban rendelték el. Az ausztrál férfi érvelése szerint az ellene felhozott állítólagos törvénysértések az angol vagy walesi törvények szerint nem adtak volna okot vádemelésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.