Újabb lépés a korrupció elleni harcban

Jóváhagyta szerdán a cseh kormány az állami tisztviselők és hivatalnokok viselkedését szabályozó etikai kódexet.

PR
2012. 05. 09. 15:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrupciógyanús ügyek esetén az állami hivatalnokoknak kötelességük lesz azokat jelenteni felettesüknek, a rendőrségnek, az államügyészségnek vagy a bíróságnak. A belügyminisztérium által kidolgozott szabályzat ugyan csak az állami hivatalnokokra vonatkozik, de a kormány reméli, hogy hasonló kódexet dolgoznak ki a regionális és a helyi önkormányzatok is.

„Az etikai kódexre egyebek között azért is szükség van, hogy nyilvánvaló legyen, milyen esetekben merülhet fel ellentét a közérdek és a magánérdek között a hivatali munkában” – mondta újságíróknak Pavel Dobes közlekedési miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. A miniszter szerint az etikai kódex elfogadása a kormány korrupcióellenes stratégiájának újabb lépése. „A kódex elfogadása egyedül nem oldja meg az ezen a téren felmerülő problémákat. Ezért a kódex egy intézkedéscsomag része. A további lépésekre a következő hónapokban kerül sor” – mondta Dobes.

A kódex szerint a cseh állami hivatalnokoknak a jövőben tilos lesz bármiféle ajándékot, illetve bármiféle kedvezményt elfogadni döntéseikkel összefüggő ügyek intézésekor. Az első, állami hivatalnokokra vonatkozó etikai kódexet a szociáldemokrata Milos Zeman kormánya fogadta el 2001-ben. Dobes szerint ez a kódex azonban nagyon szűk körű és általános volt, ezért volt szükség az új, széles körű, az elsőnél jóval konkrétabb magatartási kódex elfogadására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.