Bliccelésre biztattak a romániai kalauzok

A román állami vasúti társaság (CFR) hetven, korrupcióval gyanúsított alkalmazottjának vizsgálati fogságba helyezéséről döntött pénteken a brassói ügyészség.

Rostás Szabolcs (Kolozsvár)
2012. 10. 26. 21:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alina Popescu, az egész országra kiterjesztett nyomozást összefogó dél-erdélyi város nyomozó hatóságának szóvivője péntek délután bejelentette, a törvényszék 35 gyanúsítottat szabadlábra helyezett, de megtiltotta nekik, hogy 30 napon belül elhagyják Romániát; további 35 előállított letartóztatási kérelme ügyében este döntöttek. A szervezett bűnözői csoport működtetésével, csúszópénz elfogadásával, hivatali visszaéléssel gyanúsított vasúti dolgozók közül néhányat közvetlenül a vonaton, szolgálati idejükben állítottak elő az ügyészek, több jegyellenőr rosszul lett a kihallgatásakor. A kalauzokból, minisztériumi felügyelőkből és igazgatókból álló bűnszövetkezet tagjai a vasúti társaság személyszállítási részlege öt regionális – a bukaresti, a kolozsvári, a brassói, a craiovai és a jászvásári – kirendeltségének alkalmazottai.

A nyomozati anyag szerint az ellenőrök rendszeresen kenőpénzt fogadtak el a menetjegy nélküli utasoktól, a bevételt pedig egymás között, de feletteseikkel is megosztották, így sohasem indult ellenük belső fegyelmi eljárás. A pénteken nyilvánosságra került, magukat utasnak kiadó ügyészek által rejtett kamerával készített felvételek tanúsága szerint a kalauzok egyenesen lebeszélték arról a potyautasokat, hogy jegyet vásároljanak, és hosszasan ecsetelték: mindannyian jól járnak, ha inkább nekik fizetnek egy jóval kisebb összeget az utazásért.

Az ügyészség szerint az egy éve megfigyelt, kétszáz gyanúsítottból álló csoport 45 millió eurós kárt okozott a vasúttársaságnak. Különben a CFR alkalmazottainak érdekvédelmét ellátó romániai szakszervezet túlkapásnak és visszaélésnek nevezte az ügyészségi akciót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.