„Torkig vannak” a szlovén kormányfővel és a polgármesterrel

Több ezren tüntettek Ljubljana központi terén a korrupciós ügybe keveredett Janez Jansa kormányfő és Zoran Jankovic ellenzéki vezető, polgármester lemondását követelve.

PR
2013. 01. 12. 1:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett második össz-szlovén felkelésen médiajelentések szerint mintegy ötezren gyűltek össze Ljubljana központjában. „Torkig vagyunk veletek!”, „Végetek van”, „Lelépni” – ilyen és ehhez hasonló transzparenseket vittek a tüntetők.

December óta tüntetnek Szlovénia több városában a megszorítások és a „korrupt, alkalmatlan” politikai elit ellen. A tiltakozó megmozdulások első sikereként lemondásra kényszerítették a második legnagyobb szlovéniai város, Maribor polgármesterét, akit szintén korrupcióval vádoltak.

A szlovén korrupcióellenes hatóság azzal gyanúsítja a kormányfőt, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezetőjét, hogy nem tud számot adni 210 ezer euró eredetéről a bankszámláján. Jankovic esetében a hatóság 2,4 millió euró eredetére vár magyarázatot. A Transparency International nemzetközi szervezet mindkét politikust felszólította, hogy mondjanak le tisztségükről. Erre azonban egyikük sem hajlandó.

A kormánypárt vezetése titkos szavazáson szerdán csaknem egyhangúlag támogatásáról biztosította a miniszterelnököt. A koalíciós kormány két pártja viszont ragaszkodik Jansa lemondásához. Ezzel a jobbközép kormány válságba került. Az egyik kisebb koalíciós párt a hét végén dönti el, hogy kilép-e a kormányból. Ha ez megtörténik, Jansa elveszítené parlamenti többségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.