Hodorkovszkij újra szabad

Szabadon engedték Mihail Hodorkovszkijt rögtön azután, hogy elnöki kegyelemben részesült.

WL
2013. 12. 20. 10:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnöki kegyelmi rendelet a Kreml indoklása szerint emberiességi szempontok alapján született. Az elnöki hivatal közölte, hogy a rendelet azonnali hatállyal érvénybe lépett.

Az Interfaksz orosz hírügynökség névtelenül nyilatkozó igazságügyi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a 2003 óta bebörtönzött olajmágnás pénteken helyi idő szerint 12 óra 20 perc körül hagyta el a karéliai Szegezsa városban lévő büntetőtelepet. A szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat sajtószolgálata egyelőre csak annyit közölt, hogy Hodorkovszkijt felmentették büntetése fennmaradó részének letöltése alól.

Putyin csütörtökön jelentette be váratlanul, hogy megkegyelmez Hodorkovszkijnak, aki egykoron Oroszország leggazdagabb embere volt, és a hatalom bírálói politikai fogolynak tekintik.

Az elnök éves nemzetközi sajtóértekezlete után beszélt döntéséről, amikor a mikrofonokat már kikapcsolták. Putyin azt mondta, hogy maga az olajmágnás kért kegyelmet, és ő teljesíti. „Több mint tíz évet töltött börtönben, ez már elég hosszú idő, ideje döntést hozni” – mondta az elnök. Arról is beszélt, hogy Hodorkovszkij a kegyelmi kérvényében emberiességi okokra hivatkozott, és azt írta, hogy az édesanyja beteg.

A Jukosz olajvállalat egykori főrészvényesét 2003-ban tartóztatták le, azóta két ügyben is ítélkeztek felette. 2005-ben nyolc, 2010-ben tizennégy év szabadságvesztést kapott, mert a bíróság bűnösnek találta csalás, sikkasztás, adóelkerülés elkövetésében. A büntetést később enyhítették, így 2014 augusztusában hagyhatta volna el a börtönt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.