Új szintre emelték a lehúzást a nagyfiúk

Egyesek a pénzmosók álmának tartják, míg mások a Vadnyugathoz hasonlítják. Töröttfog csak úgy hívja: otthon.

Lóska Márton
2013. 12. 15. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitűnően illusztrálja a Makaóban folyó őrületet annak a politikusnak az esete, aki csak úgy volt volt hajlandó tolni két amerikai mamut szekerét, ha lenyomnak 129 millió dollárt (közel 29 milliárd forint) a Makaói Egyetemnek. No, meg ott van még a kínai Portik Tamás, azaz Töröttfog, aki igazán színessé-szagossá teszi történetet.

Töröttfog

Gúnynevét egy egy autóbaleset után kapta, kétszer meglőtték, és egy húsbárdos támadást is túlélt. Kalandos életéről filmet is forgathattak volna, amit jómaga is így gondolt – innen a párhuzam Portikkal. A kínai gengszter egy jelenetben meg is mutatta valódi hatalmát, mikor a hatóságok nem engedélyezték egy híd lezárását az általa pénzelt film kedvéért, egyszerűen hívta a fiúkat, akik megoldották a hídzárást. A férfit egyébként 14 évre sikerült rács mögé juttatnia a hatóságoknak, sikkasztás és hasonló súlyú bűncselekmények miatt.

Nem nehéz megérteni az őrült tolongást a kelet Las Vegasa környékén, hiszen magyar fejjel felfoghatatlan összegek lecsapolásáról van szó. 2012-ben a nagy kaszinók 38 milliárd dollárt tudtak zsebre vágni a szigeten, amivel bőven maga mögött hagyták a nevadai sivatagot (több mint ötszörös pénzmennyiségről van szó). De mielőtt megjelenhettek „a nagy játékosok” és a pénzlehúzást új szintre nem emelték, addig valódi vad kelet tombolt az egykori portugál gyarmaton. És akik kikaparták „kicsiben” a gesztenyéjüket, hülyék lettek volna hátralépni, amikor megnyílt a McDonald’s.

Az 1999-es hatalomátadás, de még a 2002-es piacliberalizáció előtt is a triádok volt az úr Makaóban. Véres bandaháborúk dúltak az utcákon, míg a tehetetlen és korrupcióval átszőtt vezetésnek sikerült odáig süllyednie, hogy azzal reklámozták magukat: ne izguljon egy turista sem, olyan profik a bérgyilkosok, hogy biztos nem tévesztenek.

Még a tavaly is voltak kisebb kisiklások: egy ügyvédet az utcán vertek meg gyermekei előtt, míg egy helyi kaszinótulaj saját éttermében kapott egy kiadósabb verést, amit később szerelemféltésre fogtak (az úr egyébként Töröttfog nagy riválisa). A legálisnak számító prostitúció miatt az utcákat a mai napig ellepik a testüket áruló nők névjegykártyái, utóbbi mesterség folyományaként pedig az emberkereskedelem is virágzik.

Az utcákon folyó erőszaknak meg kellett szűnnie az amerikaiak megjelenésével. Így valami munkát kellett találni a nehézfiúknak, akik egy mesterséges probléma lefölözésével lettek elhallgattatva. Egy kínai állampolgár ugyanis mindössze alig több mint 3000 dollárnak megfelelő jüant vihet be a szerencsejáték-paradicsomba egy út során, míg éves szinten „mindössze” 50 000 dollárnyi nyereményt nyalábolhat fel. Emellett Kínában nem lehet bíróság előtt szerencsejáték-tartozást követelni, így „kellenek emberek, akik lábakat törnek”.
A fenti nehézségeket a pénzeszsákokat segítő „utaztatók” (junket) simítják el (kölcsönöznek Makaón és behajtanak Kínában). A szakmáról több, a szervezett bűnözéssel foglalkozó rendőr is azt állítja, hogy átszövi működését a triádok. Ezt a bizniszt kapták meg a bűnözői körök, hogy csöndben maradjanak – teszik hozzá. A különböző statisztikák azt mutatják, hogy a 28 milliárd dollár 70 százalékát ez a szegmens hajtja fel a nagyoknak, így van mit lefölözni. Talán azt már fejtegetni sem kell, hogy ilyen körülmények között miért tartják az adóelkerülés Mekkájának Makaót.

Ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy a helyiek kitörő örömmel veszik az őrült fejlődést, hiszen a társadalmi egyenlőtlenségek egyre nagyobbak. Úgy tűnik, hogy míg a bűnözők igényeit kielégítették, addig az átlagembert egyszerűen elfedik a csillogó díszletek.

(Time, CNN, The New York Times, Foreignpolicy)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.