A török miniszterelnök kész távozni a politikából

Erdogan politikai ellenlábasa állhat a korrupciós vádak mögött.

HZS
2014. 03. 05. 15:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan azt állította, hogy a 2002 óta kormányon lévő, iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) a népszerűség tekintetében nem ártott a korrupciós botrány, amely december óta övezi a hatalom felső köreit. „A politikai gyűléseinken szerte az országban megjelenő tömeg az ellenkezőjéről tanúskodik” – jelentette ki.

Hatalomra kerülése óta az AKP nem bukott el egyetlen választást sem, de a Sonar közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint a párt – most, az önkormányzati választások előtt – veszített támogatottságából, 40 százalék környékén áll, pedig a 2011-es parlamenti választásokon a szavazatoknak majdnem az 50 százalékát megszerezte. A helyhatósági választások eredménye jelzés lesz az AKP számára, amelynek készülnie kell az augusztusi elnökválasztásra is.

A korrupciós vádak és az ezek nyomán elindított bűnügyi eljárások mögött Erdogan a szintén vallási-konzervatív elveket valló ellenlábasát, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot véli felfedezni. A kormányfő azzal vádolja őt, hogy jelentős befolyása van a török bíróságokra és a médiára. „Ez a szervezet (a Gülen vezette Hizmet, vagyis Szolgálat nevű mozgalom) aljas szándékkal beférkőzött az államapparátusba és egy párhuzamos államot hozott létre” – jelentette ki Erdogan. Gülen tagadja ezeket a vádakat.

A miniszterelnök bejelentette egyúttal, hogy a választások után „akcióba lendül” a mozgalommal szemben, és „ártalmatlanná teszi” azt, „megtisztítja” a Hizmet híveitől az államszervezetet. Nem fejtette ki, hogy milyen intézkedésekre gondol, noha a kormány alkotott egy törvényt a magániskolák megszüntetéséről. Gülen mozgalma több ezer iskolát tart fönn, és ezek nagy bevételi forrást jelentenek a szervezetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.