Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

May: Nem lesz halasztás

Napokkal a tényleges brexitdátum, március 29. előtt dőlhet el, hogy az Egyesült Királyság pontosan milyen feltételekkel távozik az EU-ból. Még Theresa May saját párttársai is úgy vélik, hogy a miniszterelnök veszélyes vizeken evez.

Judi Tamara
2019. 02. 26. 12:42
An Anti-Brexit protester is seen outside the Houses of Parliament
A brexitfolyamatot leginkább a káosz jellemzi Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozásoknak megfelelően az Európai Unió és az Arab Liga csúcstalálkozójára is belopta magát a brexit: sajtóinformációk szerint Theresa May Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke mellett Angela Merkel német kancellárral és Leo Varadkar ír miniszterelnökkel is kétoldalú találkozót bonyolított Egyiptomban. A brit miniszterelnök tegnapi sajtóértekezletén elhessegette a lapokban szárnyra kelt híreszteléseket, miszerint az Egyesült Királyság a brexitfolyamat meghosszabbítására és a március 29-i céldátum eltolására törekszik.

– A halasztás sem fog parlamenti döntést vagy végleges megállapodást eredményezni – érvelt a kormányfő, akinek azonban meggyőződése, hogy az Európai Unió is a minél „szabályosabb” brit kilépésre törekszik. Ezt némileg árnyalják Donald Tusk szavai, aki a csúcstalálkozón a brexit elnyújtását szorgalmazta: „Minél kevesebb az időnk március 29-ig, annál valószínűbb, hogy hosszabbítani kell. Ezek a puszta tények. Nem az unió terve vagy szándéka, hanem a puszta tények.”

A brexitfolyamatot leginkább a káosz jellemzi
Fotó: Reuters

A számok mindenesetre Tusk igazát támasztják alá: amennyiben a brit parlament alsóháza a May által kilátásba helyezett legvégső, március 12-i vitanapon szavaz a kilépési alkuról, mind­össze 17 nap marad a brexitig. Ez alatt kellene az Európai Parlamentnek ratifikálnia a megállapodást, illetve annak a lehetősége is felmerült, hogy a tagállamok kormány- és államfői is véleményt mondhassanak a már végleges alkuról. May a menetrenddel kapcsolatban tegnap azt hangoztatta: lehetséges időben tető alá hozni a kilépést, az pedig teljesen mindegy, hogy az uniós vezetők a londoni parlamenti szavazás előtt vagy azt követően fogadják el a dokumentumot.

Már amennyiben létrejön a brexitalku, Londonban ugyanis egyre inkább tartanak a megállapodás nélküli, szinte biztosan káoszba torkolló kilépéstől. A brit sajtó majdnem biztosra veszi, hogy a konzervatív kormánypárt soraiban is felháborodást kelt az EU-ból történő kizuhanás lehetősége: a konzervatív The Telegraph szerint már Philip Hammond pénzügyminiszter is az alku nélküli brexit elkerülése mellett lobbizik a miniszterelnöknél, a hét végén pedig három magas rangú kormánytag is lemondással fenyegetőzött a megállapodás elmaradása esetén.

Az erőviszonyokról egyébként már holnap többet tudunk, amikor is a londoni alsóház egy, a kilépés elnyújtását is lehetővé tevő módosításról szavaz. Theresa May egyébként ma sokadszorra is prezentálja brexitstratégiáját a londoni parlamentben.

A Munkáspárt az újabb népszavazás mellett

A brit Munkáspárt tegnap bejelentette, hogy támogatna egy újabb népszavazási kezdeményezést a brit EU-tagságról. Ez komoly fordulat, mivel a legnagyobb brit ellenzéki erő eddigi brexitpolitikájának nem volt központi eleme az újabb EU-referendum, sőt Jeremy Corbyn, a párt vezetője korábbi nyilatkozataiban rendre azt az álláspontját hangoztatta, hogy a kilépésről döntő, 2016-ban tartott népszavazás eredményét kell teljesíteni. Corbyn azonban a Munkáspárt alsóházi képviselőinek következő, zártkörű ülésén a párt által hétfő este kiadott közlemény szerint kijelenti majd, hogy a Munkáspárt felsorakozna egy olyan parlamenti indítvány mögé, amelynek célja az újabb EU-népszavazás kiírása, vagy akár maga is beterjeszthet egy ilyen kezdeményezést az alsóház elé. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.