Az ír kormányfő szerint az uniós vezetők támogatnák a Brexit további halasztását

Leo Varadkar ír miniszterelnök szerint az európai uniós vezetők nyitottak további haladékot adni az Egyesült Királyságnak a kilépési folyamathoz (Brexit).

Forrás: MTI2019. 04. 03. 17:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még nem volt alkalmam beszélni mindenkivel, de az az általános benyomásom, hogy az Európai Tanács nem zárkózik el további halasztást adni az Egyesült Királyságnak” – mondta Leo Varadkar az ír parlamentben.

„Azért azt sem akarjuk, hogy egy további halasztás felhatalmazás legyen a döntésképtelenségre, (...) az ismételt hosszabbítás, amely csak további határozatlanságot s további többségeket szül valami ellen, de nem valami mellett, az senkinek sem jelent megoldást” – jelentette ki Varadkar. Az ír kormányfő egyben aggályát fejezte ki Nagy-Britannia európai parlamenti választásokkal kapcsolatos kötelezettségeivel összefüggésben is egy tartósabb hosszabbítás esetén.

Theresa May brit miniszterelnök kedd esti nyilatkozatában jelezte, hogy London legfeljebb május 22-ig kérné a kilépési határidő meghosszabbítását. Ez a dátum azért vízválasztó, mert utána európai parlamenti választásokat tartanak, és az új EP-ben a tervek szerint már nem lesznek brit képviselők.

Viszont minden tagállamnak április 12-ig kell jeleznie, hogy megtartják a választást, ezért az EU kikötötte: akkor lehet május 22-ig halasztani a kilépést, ha addig elfogadják Londonban a kilépési megállapodást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.