ENSZ: húszezren menekültek az erőszak elől Nigériából Nigerbe április óta

Körülbelül húszezren menekültek az erőszak elől Nigéria északnyugati részéről a szomszédos Nigerbe április óta – számolt be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden.

Forrás: MTI2019. 05. 28. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nigéria északnyugati részén az elmúlt hónapokban megnövelték a biztonsági erők létszámát, hogy felszámolják a környéken működő bűnszövetkezeteket, amelyek embereket mészároltak le, és túszokat ejtettek a térségben.

A nigériai rendőrség és katonaság eközben az ország északkeleti részén a Boko Haram iszlamista csoporttal is küzd.

Az emberek nem a Boko Haram miatt menekülnek el az északnyugati területekről – magyarázta Babar Baloch, a főbiztosság szóvivője.

„Menekülésüknek számos oka van, például a különböző etnikai csoporthoz tartozó földművelők és pásztorok közötti összetűzések, önbíráskodás és túszejtés váltságdíj reményében” – mutatott rá.

Baloch szerint a fokozódó erőszak miatt a nigériai Sokotóból és Zamfarából az északra található Nigerbe menekülnek az emberek.

Zamfarában a legrosszabb a helyzet, ahol év eleje óta több tucatnyian vesztették életüket különféle erőszakcselekményekben.

A biztonsági helyzet tavaly év végén kezdett romlani, akkor a légierőt és a biztonsági erők ezer tagját vezényelték a térségbe.

A nigériai hatóságok áprilisban felfüggesztették a bányászatot Zamfarában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.