időjárás 15°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

ENSZ: húszezren menekültek az erőszak elől Nigériából Nigerbe április óta

Forrás: MTI
2019.05.28. 15:42

Körülbelül húszezren menekültek az erőszak elől Nigéria északnyugati részéről a szomszédos Nigerbe április óta – számolt be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden.

Nigéria északnyugati részén az elmúlt hónapokban megnövelték a biztonsági erők létszámát, hogy felszámolják a környéken működő bűnszövetkezeteket, amelyek embereket mészároltak le, és túszokat ejtettek a térségben.

A nigériai rendőrség és katonaság eközben az ország északkeleti részén a Boko Haram iszlamista csoporttal is küzd.

Az emberek nem a Boko Haram miatt menekülnek el az északnyugati területekről – magyarázta Babar Baloch, a főbiztosság szóvivője.

„Menekülésüknek számos oka van, például a különböző etnikai csoporthoz tartozó földművelők és pásztorok közötti összetűzések, önbíráskodás és túszejtés váltságdíj reményében” – mutatott rá.

Baloch szerint a fokozódó erőszak miatt a nigériai Sokotóból és Zamfarából az északra található Nigerbe menekülnek az emberek.

Zamfarában a legrosszabb a helyzet, ahol év eleje óta több tucatnyian vesztették életüket különféle erőszakcselekményekben.

A biztonsági helyzet tavaly év végén kezdett romlani, akkor a légierőt és a biztonsági erők ezer tagját vezényelték a térségbe.

A nigériai hatóságok áprilisban felfüggesztették a bányászatot Zamfarában.