A német államfő Németország támogatásáról biztosította az ír elnököt

Frank-Walter Steinmeier német szövetségi államfő Németország támogatásáról biztosította az Egyesült Királyság uniós kiválásával kapcsolatban szerdán Berlinben Michael D. Higgins ír elnököt.

Forrás: MTI2019. 07. 03. 19:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bízhat a szolidaritásunkban. Ne legyenek kétségei a német álláspontot illetően” – fogalmazott a német elnök, amikor fogadta az ír államfőt.

Az Egyesült Királyság kiválása az uniós tagállamok közül Írországot érinti gazdaságilag és politikailag is a legérzékenyebben. Írország exportcikkeinek jelentős hányadát az Egyesült Királyságban értékesíti, és a többi uniós tagállamba irányuló export szállítása is Nagy-Britannián keresztül a legkézenfekvőbb.

Emellett az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország ma szabadon átjárható határa a brit kilépést követően az Európai Unió külső határa lesz. A határ átjárhatósága az észak-írországi fegyveres konfliktust lezáró megállapodásnak is sarokköve, és a mai napig nem világos, hogy hogyan lesz ez megőrizhető, ha a britek kilépnek az EU-ból.

„Erre európai problémaként kell tekintenünk, és a mi a jövőben is így fogunk tenni” – hangsúlyozta Steinmeier, aki egyúttal a megállapodás nélküli kilépés veszélyeire figyelmeztette a brit politikusokat.

„Azok, akik titokban ezzel a lépéssel rokonszenveznek, figyelmen kívül hagyják, hogy ez milyen gazdasági és politikai következményekkel járna” – óvott a német államfő.

Steinmeier egyúttal leszögezte: semmi esély sincs a kilépésről tavaly novemberben kötött megállapodás újratárgyalására. Ezt a dokumentumot a brit parlament háromszor is elutasította.

Michael D. Higgins megköszönte a német elnöknek, hogy Berlin a továbbiakban is kész támogatni Dublint a Brexit-folyamat során.

Az ír elnök három napot tölt Németországban. Angela Merkel kancellárral és Wolfgang Schäublével, a szövetségi parlament alsóházának elnökével is találkozik, ellátogat Lipcsébe, Würzburgba és Frankfurtba is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.