A zöldekhez csatlakozhat az M5S

A zöldek frakciójához csatlakozhat az Európai Parlamentben az olasz Öt Csillag Mozgalom. A korábban rendszerellenes párt egyre távolabb kerül korábbi koalíciós partnerétől, a bevándorlásellenes Ligától, amellyel a közelmúltban bomlott fel a szövetsége. A csatlakozás a zöldeknek is jól jönne, amelyek a 14 olasz képviselővel kiegészülve nagyobb befolyáshoz és több anyagi támogatáshoz jutnának az uniós törvényhozásban.

Zetelaki Réka
2019. 09. 20. 13:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány héttel ezelőtt még lehetetlennek tűnt, hogy a korábban Matteo Salvini Ligájával együtt kormányzó, és egykor rendszerellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S) a liberális zöldblokkhoz csatlakozzon az Európai Parlamentben (EP). Az EP zöld frakciója tegnap mégis tárgyalni kezdett az M5S-sel, hogy közös álláspontra jussanak, és lehetővé váljon a szövetség. A frakció­hoz 2017-ben már egyszer megpróbált csatlakozni az olasz párt, ám korábban elutasították kérelmüket. Akkor a Szabadságjogok és Demokrácia ­Európája Mozgalom nevű képviselőcsoporthoz csatlakoztak az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjával, amely azóta Brexit Párt néven megy tovább.

Az M5S és a Brexit Párt a májusi választásokat követően nem tudott frakciót alakítani.

A Beppe Grillo humorista által alapított olasz koalíciós kormányerő jelentős változáson ment keresztül az utóbbi időszakban. Miután nyár végén felbomlott a Ligával közös koalíciójuk, a balközép Demokrata Párttal lépett szövetségre, és így közelebb került a mainstream politikához, írta a Politico nevű hírportál.

„Készek vagyunk konstruktív szellemben megvitatni bizonyos témákat a következő Európai Bizottság zöldprogramjának erősítése érdekében” – írta a párt közleménye. Az M5S egyébként tizennégy képviselőt delegál az EP-be akik az utóbbi időben nem tartoztak egyik képviselőcsoporthoz sem, korábban a kilépéspárti britekkel álltak szövetségben. Azon pártoknak, amelyeknek nem sikerül belépniük egy frakcióba sem, korlátozottabbak a lehetőségeik a felszólalásra, kisebb esélyük van befolyásos posztokra és kevesebb a pénzügyi támogatásuk is. A zöldek között nem mindenki fogadta örömmel az olasz párt csatlakozását. „A zöldfrakció megnyitotta a tárgyalásokat az Öt Csillaggal. Hogyan lehet ez igaz? Hiszen a tények egyértelműek: diktatórikus kormányzás és populista megközelítése az értékeknek és a szakpolitikáknak is” – fakadt ki a német Damian Boeselager képviselő a Twitteren.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.