Morales ismét népe bizalmát kéri

Mártonffy Attila
2019. 11. 11. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választások megismétlését és új választási bizottság felállítását jelentette be tegnap Evo Morales bolíviai államfő azután, hogy az Amerikai Államok Szervezete (OAS) lesújtó közleményt adott ki, amely szerint az október 20-i elnökválasztáson nyilvánvaló szabálytalanságok történtek a szavazatszámláló informatikai rendszer manipulálásával.

Az OAS jelentésében statisztikailag valószínűtlennek nevezte Morales tíz százalékpontos előnnyel szerzett győzelmét, ami a bolíviai törvények értelmében nem tesz szükségessé második fordulót – tudósított a távirati iroda és a Deutsche Welle német hírportál.

A Moralest választási csalással vádoló és ezért lemondását követelő tüntetők a hét végén megszállták a Bolivia TV és a Radio Patria Nueva közös épületét is. Az AFP francia hírügynökség szerint a tüntetők mintegy háromszázan voltak, az épületből kiűzött alkalmazottak pedig néhány tucatnyian. Az elnök szombaton elítélte a rádió- és tévészékház megszállóit.

– Azt mondják, a demokráciát védik, de úgy viselkednek, mint egy diktatúrában – jelentette ki. Később ellenzéki tüntetők megszállták a földműves-szakszervezet La Paz-i CSUTCB rádiójának székházát is. Az államfő még szombat esti sajtóértekezletén arra kérte a négy legnagyobb politikai pártot, hogy kötetlenül tárgyaljanak az ország megbékítéséről.

Súlyosbította a politikai válságot az is, hogy három városban is fellázadtak a rendőri egységek. – A nép oldalára állunk, nem a tábornokokéra – közölte egy álarcos rendőr az újságírókkal.

Az utcán ellenzéki fiatalok biztatták az alacsony fizetésük és rossz munkakörülményeik miatt is elégedetlenkedő rendfenntartókat. A kormány egyelőre vár, a védelmi miniszter közölte, hogy nem vetik be a hadsereget a lázadók ellen. Morales szerint veszélybe került a demokrácia, és államcsínyt emlegetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.