A miniszterelnök örömmel vette át a rossz fiú szerepét

Azok a kormányok növelték támogatottságukat a járványhelyzet után, amelyek tevőlegesen is felléptek a járvány negatív egészségügyi és gazdasági hatásai ellen. A júliusi uniós csúcson a jövőre visszavonuló Angela Merkel hátra lépett, átadva a rossz fiú szerepét Hollandiának, míg ő közvetítőként léphetett fel.

Forrás: hirado.hu2020. 08. 03. 8:30
RUTTE, Mark; MERKEL, Angela
Berlin, 2019. május 16. Mark Rutte holland miniszterelnök (b) és Angela Merkel német kancellár közös sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2019. május 16-án. MTI/EPA/Omer Messinger Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahol nem vették komolyan a koronavírust, ott csökkent a politikusok támogatottsága – mondta Kiszelly Zoltán a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című adásában. A politológus ezek között az országok között az Egyesült Államok és Brazília mellett Nagy-Britanniát említette.

Az európai vezetők közül a német kancellár népszerűsége viszont növekedett. Ennek oka, hogy a jövő évi parlamenti választások után a politikából távozó Angela Merkel mind hazájában, mind uniós szinten hátrébb vonult, közvetítő szerepet vett fel, és Brüsszelben a rossz fiú szerepét átadta Hollandiának.

A brüsszeli csúcs arról szólt, hogy adósságunióvá akarják átalakítani a németek és franciák az Európai Uniót – vélte a politológus. Németország a neoliberális, megszorító politika folytatásával az euróellenes pártok esélyeit növelte volna a 2022-es francia és a 2023-as olasz választásokon. Mindkét országban csökkent az elnök, illetve a kormányfő támogatottsága. A franciák életszínvonala tíz éve változatlan, de Emmanuel Macron nyugdíj- és munkaügyi reformjai miatt ez veszélybe kerülhet.

A nemzeti érdekeik mellett kiálló közép-európai országokban is nőtt a kormánypártok támogatottsága. A Fidesz a sikeres járványkezeléssel és a nemzeti érdek védelmével a jobboldalon túlról is tudott szavazókat nyerni – mondta a politológus.

A teljes interjút IDE KATTINTVA hallgathatják meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.