Der Spiegel: Orbán Viktor nemet mondott Angela Merkelnek

Német sajtóértesülések szerint telefonon egyeztetett Angela Merkel és Orbán Viktor; a magyar miniszterelnök két ügyben is nemet mondott a kancellárnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Der Spiegel2020. 09. 29. 11:42
null
Angela Merkel német kancellár telefonon tárgyal 2018-ban. Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel telefonon egyeztetett Orbán Viktorral a német EU-elnökség jogállamiságot és az uniós kifizetéseket összekapcsoló friss javaslatáról, de a magyar miniszterelnök nemet mondott a berlini kompromisszumra

– derült ki a német Der Spiegel brüsszeli irodájának értesüléséből, miszerint a német kancellár és a magyar kormányfő beszélgetésére a múlt héten került sor.

Lapunk is több alkalommal írt már róla, hogy a következő uniós keretköltségvetés és a mentőalap margóján jelenleg kemény tárgyalások zajlanak a tagállamokat tömörítő tanács, illetve az Európai Parlament között. Utóbbi testület minél szigorúbb jogállamisági feltételrendszert akar a kifizetésekhez – ebben azonban az állam- és kormányfők nem állapodtak meg nyári maratoni csúcstalálkozójukon, sőt kifejezetten a magyar és a lengyel érdekeknek megfelelően alakult az elfogadott záródokumentum, amely inkább általánosságban beszél az unió pénzügyi érdekeinek védelméről.

Angela Merkel német kancellár telefonon tárgyal
Fotó: Reuters

A MINISZTERELNÖKÖT KÖTI A PARLAMENTI FELHATALMAZÁS

A tanácsban frissen beharangozott német EU-elnökségi javaslatban szintén vannak kompromisszumos elemek: a szankcionálandó ország például fellebbezhet, amennyiben úgy tapasztalja, hogy az objektivitás sérült a döntés meghozatalakor. Utóbbit a kezdeményezés szerint a tanács minősített többséggel hozná. Mint azt a Spiegel írja,

a jogállamisági „vészfék” egyértelmű engedmény Magyarországnak, Angela Merkel kancellár személyes hozzájárulásának eredménye.

 

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a magyar miniszterelnököt egyelőre nem győzte meg a német javaslat, ezt pedig a telefonbeszélgetés során a kancellárral is tudatta.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a kormányfő a múlt héten bemutatott, brüsszeli migrációs paktummal kapcsolatosan is nyomatékosította a magyar véleményt, miszerint a kvótáknak semmilyen köntösben sem szabadna visszaköszönniük a bevándorláspolitikai reform során.

 

Emlékezetes, hogy Orbán Viktort a jogállamisági kérdésben az Országgyűlés felhatalmazása köti: a pénzügyi források politikai feltételekhez kötésének kizárása volt a miniszterelnök mandátumának egyik sarkalatos eleme a júliusi EU-csúcstalálkozón.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.