Szomszédaink is gazdaságaikat féltik leginkább a koronavírustól

Ausztria és a visegrádi országok is vezettek be korlátozásokat, de próbálják megkímélni a gazdaságot.

2020. 09. 14. 17:29
Prága, 2020. március 17. Gázmaszkot viselő férfi utazik a prágai metrón 2020. március 17-én. A koronavírus-járvány miatt a prágai önkormányzat döntése szerint védőmaszk nélkül tilos használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában. Csehországban eddig 383 fertőzöttet regisztráltak. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria: Nehéz hónapok elé néznek

Ausztriában legutóbb márciusban fertőződtek meg egyetlen nap alatt olyan sokan, mint az elmúlt szombaton, amikor 869 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba a hatóságok. A betegek száma meredeken emelkedik augusztus eleje óta, amikor még csupán napi mintegy száz esetet regisztráltak. Sebastian Kurz kancellár a távolságtartási előírások betartását kérte a lakosságtól, a vállalatoktól pedig azt: amennyiben lehetséges, kötelezzék otthoni munkavégzésre alkalmazottaikat. Mint mondta, főleg családi összejöveteleken, rendezvényeken kapják el a vírust az emberek, amelyet aztán behordanak a munkahelyükre.

Kurz nehéz őszre és télre számít, de szerinte nyárra visszatérhet az élet a normális kerékvágásba.

Hétfőtől az élelmiszerüzletek, a tömegközlekedési eszközök, a bankok és a postahivatalok mellett most már az összes boltban, az iskolai folyosókon és az éttermekben is kötelező lesz a maszkviselet. Csökkentik a magán- és a nyilvános rendezvények felső létszámkorlátját is.

Csehország: Felelősségteljes magatartást várnak

Csehországban is a helyzet súlyosságát mutatja, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta szombaton rögzítették a legmagasabb napi esetszámot, 1541-et. Az újonnan megfertőzöttek száma július vége óta rohamosan emelkedik, akkoriban még csak naponta kétszáz feletti volt az új esetek száma.

Andrej Babiš szerint Csehországra nehéz ősz vár, de a gazdaságot nem akarják újabb korlátozó intézkedésekkel sújtani,

ezért az emberek felelős viselkedésére kell hagyatkozni, akkor is, ha egy részük úgy viselkedik, „mintha már eltűnt volna a koronavírus”. Múlt csütörtök óta minden épületben kötelező a maszkviselet, a prágai buszok és villamosok első ajtaját pedig péntek óta zárva tartják, hogy a sofőrök ne kerüljenek az utasok közelébe.

Szlovákia: Korlátozzák a rendezvények létszámát

Nem biztató a helyzet Szlovákiában sem, ahol szeptember 5-én mutatták ki az eddigi legtöbb napi új esetszámot, 226-ot. Az elmúlt napokban kétszáz körüli volt az újonnan diagnosztizáltak száma, míg augusztus közepéig jócskán száz alatt sikerült tartani. A járványügyi bizottság pénteki ülése után bemutatott javaslat szerint szerdától az esküvők és a kegyeleti megemlékezések kivételével betiltják a tömegrendezvényeket a szórakozóhelyeken, az éttermekben és a szállásadó intézményekben. Október elsejétől az esküvők résztvevőinek számát harminc főben korlátozzák, nem ajánlják a családi rendezvények megtartását és csökkentik a tömegrendezvényeken részt vevők számának felső határát is.

Igor Matovič miniszterelnök hétfőn azt mondta, nem tud azonosulni azoknak a szigorításoknak a mértékével,

amelyek a tömegrendezvények szervezését érintik, és gyakorlatilag a kulturális és sportesemények felszámolását jelentik.

Lengyelország: Jobb a helyzet az átlagnál

A tendenciákat tekintve a visegrádi országok közül Lengyelország helyzete a legkedvezőbb, hiszen a napi fertőzések száma sosem volt igazán alacsony, a tavasszal és nyáron nyilvántartásba vett háromszáz és ötszáz közötti esetszám a nyár végére hatszáz fölé emelkedett. Bár augusztus 21-én 903 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, az utóbbi napokban ismét hatszáz alá csökkent ez a szám.

– Még mindig itt van velünk a járvány, továbbra is veszélyt jelent. Meg kell találni az arany középutat, a legjobb megoldást, hogy a lehető legkevésbé terheljük a társadalmat, ugyanakkor a lehető leghatékonyabban vegyük elejét a koronavírus terjedésének

– mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.