A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
19:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

A lelőtt terrorista Bécsben született, szülei Észak-Macedóniából származnak

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek – írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden. Az értesülést Karl Nehammer osztrák belügyminiszter is megerősítette, és hozzátette, a merénylő büntetett előéletű volt.

Forrás: MTI2020. 11. 03. 13:07
Bcs, 2020. november 2. Rendrk rkeznek egy lvldzs helysznre a bcsi Stadttempel nev zsinagga kzelben 2020. november 2-n. A rendrsg megerstette, hogy lvldzs trtnt, de rszleteket egyelre nem kzlt. A Kronen Zeitung szerint egy rszolglatot ellt rendr letveszlyesen megsebeslt. A tettes szksben van. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek” – írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden. Az értesülést Karl Nehammer osztrák belügyminiszter is megerősítette, és hozzátette: a merénylő büntetett előéletű volt.

A húszéves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. Nehammer szerint az elkövető az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt.

A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a kilencven ausztriai iszlamistának, akik Szíriába akartak utazni.

A belügyminiszter elmondta: a támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mert fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá. Az osztrák belügyi tárca vezetője szerint a férfi kétségkívül az Iszlám Állam híve volt.

A miniszter hangsúlyozta: a támadó környezetében nagyszabású razziákra került sor, eddig 15 házkutatás zajlott, és többeket őrizetbe vettek.

Florian Klenk informátorai megnevezése nélkül azt írta: a rendőrség úgy véli, nem a lelőtt férfi tervelhette ki a merényletet.

Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik. Ezer rendőrt mozgósítottak, és a hadsereg átvette a kulcsfontosságú bécsi objektumok védelmét.

– A lelőtt merénylő robbanóöv-utánzattal, lőfegyverrel és késsel volt felszerelve – mondta el Nehammer.

Hétfő este egy – vagy több – szélsőséges merénylő lövöldözni kezdett Bécsben a Seitenstettengasse utcában található központi zsinagóga környékén. A támadásban eddig négyen vesztették életüket, és tizenheten megsebesültek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.