Kövér László részvétét fejezte ki a bécsi áldozatok hozzátartozóinak

Az ártatlan emberek ellen elkövetett barbár támadások ismételten rávilágítanak arra, hogy globális összefogásra van szükség.

Forrás: MTI2020. 11. 03. 18:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részvétét fejezte ki Kövér László házelnök a hétfő esti bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt az Andrea Eder-Gitschthalernek, az osztrák Szövetségi Tanács elnökének, valamint Wolfgang Sobotkának, az osztrák Nemzeti Tanács elnökének kedden írt leveleiben.

Az Országgyűlés elnöke azt írta, mély megrendüléssel és döbbenettel értesült a hétfő este Bécs belvárosában történt terrortámadásról.

„Engedje meg, hogy a magyar Országgyűlés nevében is kifejezzem őszinte részvétemet és együttérzésemet a merényletek áldozatainak és hozzátartozóinak, s kívánjak mielőbbi gyors felépülést a sérülteknek” – írta a házelnök.

Hozzátette: az ártatlan emberek ellen elkövetett barbár támadások ismételten rávilágítanak arra, hogy globális összefogásra van szükség, hogy a minapi bécsi és franciaországi támadásokhoz hasonló tettekre ne kerülhessen sor.

Kövér László tudatta azt is, bízik abban, hogy az osztrák hatóságoknak sikerül mielőbb ismét biztonságot teremteniük a békés polgárok számára.

A rendőrség megállapítása szerint hétfő este legalább három helyszínen voltak támadások, az egyik az osztrák főváros legnagyobb, Seitenstettengasse utcai zsinagógája környékén. Az erősen felfegyverkezett merénylő négy embert ölt meg, 22 másikat megsebesített.

A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc ingatlanban tartott házkutatást.

Minden jel arra utal, egy elkövetője volt a terrortámadásnak

Az osztrák belügyminisztérium szerint semmi nem utal arra, hogy egy második elkövető is részt vett volna a hétfő esti bécsi merényletben – közölte kedden Bécsben Karl Nehammer belügyminiszter. A támadás helyszínén készült videófelvételeket elemző nyomozók bizonyítékot találtak arra, hogy nincs jele második elkövetőnek – mondta a belügyminiszter.

– Mindaddig azonban, amíg az értékelés nem fejeződik be, nem mondhatjuk perdöntő erővel, hány elkövető felelős a bűncselekményért – tette hozzá. Korábban azt közölték, hogy legalább egy további elkövető elmenekült. A hivatalosan terrorcselekménynek minősített támadás után a rendőrség tizennégy embert vett őrizetbe, és tizennyolc ingatlanban tartott házkutatást. Kedd délután magas fokú biztonsági készültség volt érvényben Bécsben, a rendőri jelenlétet megerősítették – közölte Karl Nehammer. Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy a támadás része lehet a franciaországi merényletsorozatnak.

– A jól előkészített terrortámadás célja az volt, hogy minél nagyobb pánikot és veszteséget okozzon, de az osztrák hatóságok azonnali beavatkozása megakadályozta, hogy folytassák a merényletet, és még több embert megsebesítsenek – tette hozzá. Kis-Benedek József az Indexnek nyilatkozva azt mondta, a szélsőségesek bosszúhadjáratot hirdettek Európa ellen, s Európa több pontján, Németországban és Brüsszelben is terveztek merényleteket szélsőséges iszlamisták, amelyeket a biztonsági szervek meghiúsítottak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.