Még nincs lefutva a verseny

A levélszavazatok megfordíthatják a verseny állását, az elnöknek több államban nyernie kell.

2020. 11. 04. 13:24
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Salt Lake City, 2020. november 4. Levélszavazatok Salt Lake City egyik szavazóhelyiségében 2020. november 3-án, az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választások estéjén. A voksoláson a hivatalban lévõ republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. MTI/AP/Rick Bowmer Fotó: Rick Bowmer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nincs lefutva a verseny, nem tűnik biztosnak Donald Trump győzelme

– értékelte lapunknak az amerikai elnökválasztás állását Kiss István. A budapesti Danube Institute ügyvezető igazgatója szerint az első részeredmények alapján gyengén szereplő Joe Biden még megfordíthatja a verseny állását, ha beigazolódik, hogy az elkövetkező napokban összeszámlálandó levélszavazatok nagy része őt támogatja. Becslések szerint országos szinten nagyobb arányban a regisztrált demokrata párti szavazók küldték be levélben szavazataikat, hiszen Donald Trump arra buzdította republikánus híveit, hogy személyesen keressék fel a szavazóhelyiségeket. Pennsylvaniában például mintegy hétszázezer szavazattal vezet Biden előtt a hivatalban lévő elnök, miközben 1,4 millió levélszavazatot kell majd összeszámolni a következő napokban.

Nagyon szoros az eredmény Michiganben és Wisconsinban is, kevesebb, mint egy százalékpont választja el ebben a két államban a két jelöltet, miközben a szavazatok feldolgozottsága már kilencven százalék felett jár. Georgiában és Észak-Karolinában sincs még végleges eredmény, bár azokat most már jó esetben el fogja vinni Trump – mondta Kiss István, utalva arra, hogy ezekben az államokban szintén magas feldolgozottság mellett másfél-két százalékpontos az elnök előnye. A szakértő szerint

az elnökválasztás végleges eredményét péntek előtt valószínűleg nem fogjuk megtudni,

hiszen több államban is össze kell számolni a későn érkezett levélszavazatokat. Idén a koronavírus-járvány miatt választotta több tízmillió amerikai választópolgár a postai úton történő szavazást, egyes tagállamok pedig lehetővé tették polgáraik számára, hogy legkésőbb november 3-án, azaz a választás napján adják fel postán a levélszavazatukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.