Orbán Viktor levelet írt Bidennek, érkeznek a gratulációk a világ vezetőitől

Vasárnapra a világ számos vezetője gratulált Bidennek a győzelemhez. Ezt a kört Trump korábbi közeli szövetségesei is megtették.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 11. 08. 11:51
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Wilmington, 2020. november 8. Joe Biden demokrata párti elnökjelölt és felesége, Jill Biden a színpadon a Delaware állambeli Wilmingtonban rendezett ünnepségen 2020. november 7-én. A CNN szombaton jelentette be, hogy Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben, miután Pennsylvaniában is õ kapta a legtöbb szavazatot. Trump nem ismeri el Biden gyõzelmét, szerinte õ nyerte meg a választást, és azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen. MTI/EPA/Getty Images/Tasos Katopodis Fotó: Tasos Katopodis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnapra a világ számos vezetője gratulált Bidennek a győzelemhez. Orbán Viktor magyar miniszterelnök is küldött gratuláló levelet az új amerikai elnöknek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt. „Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához” – írta Orbán Viktor a levelében. Vasárnapig a visegrádi négyek többi tagja, Szlovákia, Lengyelország és Csehország is gratulált az új amerikai elnöknek.

Tegnap az elsők között írt a demokrata politikusnak Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke, Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Narendra Modi indiai elnök és mások. A politikusok a kétoldalú kapcsolatok megerősítését és a korábbi amerikai külpolitika felváltását várják az új elnöktől. Kína és Oroszország vezetői ugyanakkor még nem sietik el a gratulációkat.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt és Kamala Harris alelnökjelölt köszönti a támogatóit a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 7-én. Fotó: MTI/EPA/AP/Andrew Harnik

– Várom, hogy együttműködhessek Biden elnökkel. A transzatlanti barátságunk elengedhetetlen, ha korunk nagy kihívásaival akarunk szembenézni – mondta Angela Merkel. A német kancellár korábbi kollégája, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, Ursula von der Leyen is gratulált. „Az Európai Unió és az Egyesült Államok barátok és szövetségesek, és az állampolgáraink a legmélyebb kapcsolatokon osztoznak” – írta Von der Leyen a Twitter közösségi oldalára.

Emmanuel Macron francia elnök tömören fogalmazott: – Az amerikaiak kiválasztották az elnöküket. Sokat kell még tennünk, hogy legyőzzük a jelenlegi kihívásokat. Dolgozzunk ezen együtt! – írta Macron. Boris Johnson, Nagy-Britannia miniszterelnöke a legfontosabb szövetségesének nevezte az Egyesült Államoknak. „Gratulálok Joe Bidennek az Egyesült Államok elnökévé való megválasztása miatt és Kamala Harrisnak a történelmi eredményéért. Az Egyesült Államok a legfontosabb szövetségesünk, és előretekintek a szoros munkára az olyan közös prioritásokon, mint az éghajlatváltozás, a kereskedelem és a biztonság” – írta Boris Johnson a Twitter oldalára.

Stratégiai partnerségről beszélt az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte is. – Készen állunk arra, hogy a megválasztott Joe Biden elnökkel dolgozzunk, és erősebbé tegyük a transzatlanti kapcsolatot. Az Egyesült Államok számíthat Olaszországra mint szilárd szövetségesre és stratégiai partnerre – fogalmazott Conte.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök az USA és Kanada különleges, egyedülálló kapcsolatáról beszélt. A kanadai politikus a koronavírus-járvány és az éghajlatváltozás elleni fellépést emelte ki a legfontosabb közös teendők közül.

„Kanada és az Egyesült Államok rendkívüli kapcsolatot ápol, amely egyedülálló a világ színpadán” – írta közleményében Trudeau. – Tovább építünk majd erre az alapra, miközben továbbra is biztonságban és egészségben igyekszünk tartani a lakosságunkat a globális Covid–19 járvány hatásaitól, és azon dolgozunk, hogy előmozdítsuk a békét és a befogadást, a gazdasági jólétet és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet szerte a világon” – fogalmazott a kanadai vezető.

Donald Trump korábbi szoros szövetségesei sem várták meg a jogi harcok eredményét, és gratuláltak ellenfelének. „Gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Joe, csaknem negyven éve ismerjük egymást, kapcsolatunk szívélyes, és tudom, hogy nagyszerű barátja vagy Izraelnek” – írta a Twitter-oldalán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. „Remélem, hogy veletek tovább tudom erősíteni az Egyesült Államok és Izrael közötti különleges szövetséget” – tette hozzá Netanjahu. Donald Trump adminisztrációja az elmúlt években aktívan támogatta Izraelt, és egy izraeli–palesztin rendezési terven is dolgozott.

Hasonlóan reagált Trump másik fontos nemzetközi szövetsége, Narendra Modi indiai elnök is, bár ő inkább Kamala Harris demokrata alelnököt méltatta. „Szívélyes gratulációkat küldök Kamala Harrisnak” – írta Twitter bejegyzésben Narendra Modi. „A sikere áttörő, és hatalmas büszkeséggel töltheti el nemcsak az őseit, hanem az összes indiai-amerikait is. Bízom benne, hogy az élénk India–USA-kapcsolatok az Ön támogatásával és vezetésével még erősebbé válnak” – jelentette ki Modi. Kamala Harris apja ugyanis jamaikai, anyja pedig Indiából származik.

A jelek szerint az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) vezetője, Jens Stoltenberg is örült Joe Biden győzelmének. „Joe Bident a szövetségünk elkötelezett támogatójaként ismerem, és előretekintek a vele való közös munkára. Az erős NATO Észak-Amerikának és Európában is jó” – írta Twitter közösségi oldalán Stoltenberg.

Felemás nyilatkozatot adott ki Szerbia elnöke, Alekszandar Vucsics.

Bár Vucsics közölte, hogy még a mai napon gratulálni fog a demokrata párti politikusnak, azt is elmondta, hogy véleménye szerint Donald Trump győzelme „hasznosabb” lett volna az országának.

– Túl öreg és büszke vagyok, és túl szép és büszke országot vezetek ahhoz, hogy az elsők között tolakodjak gratulálni – fogalmazott Alekszandar Vucsics. Elmondta, hogy Joe Bidennel ugyan többször találkozott már, mint Donald Trumppal, de úgy vélte, ez utóbbival könnyebb lenne az együttműködés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.