Trump harci üzemmódba kapcsolt

Amerika még mindig számol, de Donald Trumpnak már csodára lenne szüksége a győzelemhez.

Magyar Nemzet
2020. 11. 07. 10:19
TRUMP, Donald
„Nyertem már? ” feliratú táblával vonul Joe Biden egyik híve. Fotó: Rebecca Blackwell Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton még mindig csak számol az Egyesült Államok, négy nappal az elnökválasztás után sincs hivatalos végeredmény, nem lehet tudni, hogy ki nyerte meg a megmérettetést. Minden szem négy államra, Pennsylvaniára (20 elektor), Georgiára (16 elektor), Észak-Karolinára (15 elektor) és Nevadára (6 elektor) szegeződik, ahol rendkívül szoros verseny mellett még elvileg bármelyik oldalra elbillenhet a mérleg nyelve. Donald Trump republikánus jelölt esélyei viszont szinte a nullára csökkentek, hiszen a fenti négy állam közül egyedül Észak-Karolinában vezet, a többiben fordítania kellene, miközben riválisának előnye inkább csak hízik. Tartogathat még izgalmakat Arizona (11 elektor), mert az adatok még nem véglegesek, és van rá esély, hogy az állam végül pirosba fordul.

„Nyertem már?” feliratú táblával vonul Joe Biden egyik híve.
Fotó: Rebecca Blackwell/MTI/AP

A bíróságon folytatja

A jelenlegi amerikai elnök inkább abban bízhat, hogy a bíróság neki ad igazat. Donald Trump már többször utalt arra, hogy több helyen is választási csalás történhetett, amire ugyan egyértelmű bizonyítékokkal még nem szolgált, de sajtójelentések szerint bizonyos gyanús anomáliák valóban történhettek. „Hisszük, hogy az amerikai nép megérdemli a szavazatszámlálás és a szavazatok igazolási folyamatának teljes átláthatóságát, és ez immár nem egyetlen választásról szól. Ez az egész választási folyamatunkról szól” – üzente Trump egy közleményben. Az elnök egyébként csütörtökön jelent meg utoljára nyilvánosan, de a közösségi médiában továbbra is elég aktív. Állítólag nincs túl jó hangulatban, ideges, a Republikánus Pártot és tanácsadóit is arra biztatja, hogy folytassák a küzdelmet, támadják meg a voksok számlálását és az eredményeket, ahol és ahogy csak tudják. „Harci üzemmódba kapcsolt” – idézte a CNN az egyik fehér házi forrását.

Úgy tűnik, hogy a párt részben fel is sorakozott mögötte. A távirati iroda tájékoztatása szerint a Republikánus Párt pénteken bejelentette, hogy pénzügyi alapot hozott létre, amelyből az elnökválasztás utáni jogi csatározásokat finanszíroznák. A párt három, neve elhallgatását kérő illetékese elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy legalább hatvanmillió dollár összegyűjtését tűzték ki célul. Donald Trump elnök kampánycsapata számos államban nyújtott be keresetet a választási eljárással kapcsolatban. Pennsylvaniában az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája már el is rendelte, hogy az államban különítsék el a késve érkezett levélszavazatokat a többi vokstól. Hogy ezeknek mi lesz a sorsa, egyelőre bizonytalan, – bármilyen döntés is szülessék róluk, az eredményen aligha fordítanak – de legalább rendeződhet a jogi helyzet a későbbi választásokra.

Donald Trump utoljára csütörtökön állt a kamerák elé.
Fotó: Evan Vucci/MTI/AP

Bár a baloldali média egy része ezt igyekszik úgy beállítani, hogy foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz, és csúfot űz az amerikai demokráciából, valójában csak annyit tett világossá, hogy az utolsó pillanatig fog harcolni. Hozzá közel álló tanácsadók úgy nyilatkoztak, hogy

nem tartanak attól, hogy adott esetben ne adná át békésen a hatalmat, egyszerűen nem hajlandó elismerni a vereségét, amíg minden lehetőséget ki nem merített.

Biden már tervezget

Közben Joe Biden demokrata jelölt lényegében már megválasztott elnökként beszél magáról. Ugyan nagyon óvatosan válogatja a szavait, és még mindig nem jelentette be a végleges győzelmet, azt elárulta, hogy számításai szerint háromszáz elektor támogatását fogja megnyerni. Már konkrét tervei is vannak, azt ígérte,

nem vár a munkával, elnöksége első napján tervet terjeszt elő a koronavírus-járvány féken tartására.

Joe Biden azért kicsit előre szaladt. Ha minden a tervek szerint alakul, az elektorok december 14-én szavazhatnak az Egyesült Államok 46. elnökének személyéről, amelyet az újonnan felálló kongresszus január 6-án jelent be, az elnök ezután foglalhatja el a hivatalát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.