Kázmér 2024. március 4.
logo

Szétverték Hollandiát a kijárási tilalom ellen tiltakozók + videó

Mártonffy Attila
Forrás: MTI, BBC, Deutsche Welle
2021.01.25. 11:20
Szétverték Hollandiát a kijárási tilalom ellen tiltakozók + videó

A kijárási tilalom elleni demonstráció, illetve az ennek nyomán kitört rendzavarás Amszterdamban és Eindhovenben kezdődött, ahol tüntető csoportok gyűltek össze annak ellenére, hogy mindenfajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok. A rendőrség vízágyúkat, lovas rohamosztagot, rendőrkutyákat, könnygázt és gumibotot vetett be a tiltakozók ellen.

A holland televíziós csatornák arról számoltak be, hogy

Eindhovenben fiatalokból álló bandák petárdákat dobáltak, tüzeket gyújtottak, kirakatokat törtek be és üzleteket fosztottak ki, valamint kerékpárokból barikádokat emeltek.

Az NS holland vasúttársaság Eindhoven elkerülésére szólította fel az utasokat. Más városokban is, este 9 óra körül – a kijárási tilalom kezdetekor – zavargók támadtak a rendőrökre és kővel dobálták a kórházakat. Amszterdamban a belvárosi Múzeum téren gyülekezett a tömeg. Femke Halsema főpolgármester veszélyes körzetnek nyilvánította a teret, s felhatalmazta a rendőrséget, hogy fegyvereket keresve megmotozhatják a tüntetőket.

Szombaton, a kijárási tilalom első estéjén, a rendbontók egy csoportja felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, míg a dél-hollandiai Steinben is összetűzésbe torkollott egy százfős illegális rendezvény feloszlatása. Több fiatalt huliganizmus vádjával állítottak elő a hatóságok, több mint száz rendbontót vettek őrizetbe.

– Az urki tesztállomás felgyújtása túlmegy minden határon – méltatlankodott Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter.

A hétvégi zavargásokban összesen több mint kétszáz renitenskedőt fogott el a hatóság.

A holland kormány hosszas megfontolás után döntött arról a múlt héten, hogy – a második világháború óta először – kijárási tilalmat vezet be este fél kilenc és reggel fél öt között, hogy lassítsa a járvány terjedését. A parlament csütörtökön hagyta jóvá a döntést. A rendelkezés megsértői 95 euró büntetésre számíthatnak. Hubert Bruls, a nemzetbiztonsági tanács elnöke közölte, megérti az emberek frusztrációját, ám ha most kitartanak, előbb nyerhetik vissza szabadságukat. A szórakozóhelyeket és éttermeket már tavaly októberben bezárták, az iskolák és a nem létfontosságú üzletek decemberben csuktak be. A vírus új mutációjától való félelem miatt szünetelnek a légi járatok is Nagy-Britannia, Dél-Afrika és Dél-Amerika között.

Az országban továbbra is magas, közel ötezer körül van az új fertőzések napi átlaga. Vasárnapi adatok szerint naponta mintegy nyolcvanan haltak bele a fertőzésbe az elmúlt héten, és 2343 fertőzöttet kezelnek kórházakban. Összesen több mint 944 ezer esetet tartanak nyilván és több mint 13 600-an haltak bele a kórba. A múlt hét közepéig mindössze százezer embert oltottak be Hollandiában.

Urk, 2021. január 24.
Videófelvételről készült kép egy lángoló szabadtéri koronavírus-tesztközpontról, amelyet fiatalok egy csoportja a bevezetett kijárási tilalom ellen tiltakozásul felgyújtott a közép-hollandiai Urk kisvárosban 2021. január 23-án éjszaka. A holland kormány a kijárási tilalmat este fél 9 és reggel fél 5 között rendelte el a vírusmutációk terjedésének megakadályozásáért MTI/AP/Pro News

 

Covid-19

Brit egészségügyi miniszter: három adag oltás nyújt védelmet

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.