A lengyel kormány elítéli a német-orosz gázvezeték építését

A kormányfő szerint Németországnak nem a Szovjetunió világháborús veszteségeire kellene fókuszálnia.

Magyar Nemzet
Forrás: TVP Info, MTI2021. 02. 11. 16:54
MORAWIECKI, Mateusz
Mateusz Morawiecki szerint az Északi Áramlat-2 gázvezeték unióellenes. Fotó: Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírálta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön Frank-Walter Steinmeier német államfőt amiatt, hogy egy interjúban Németország második világháborús bűntetteire is utalva védelmébe vette a Lengyelország által ellenzett orosz-német projektet, az Északi Áramlat-2 gázvezetéket. A politikus „Európa háta mögötti lépésnek és unióellenes projektnek” nevezte a Balti-tenger alatti gázvezeték építését, amely szerinte rövidesen Oroszország agresszív politikájának szolgálatába állhat.

Bár egyetértek a német elnökkel, hogy a háborús tartozások kiegyenlítetlenek maradtak, az Északi Áramlat-2 nem tekinthető kárpótlásnak

– írta közösségi oldalára Morawiecki csütörtökön. A lengyel kormányfő szerint az orosz–német projekt jelentősen megnövelheti az Európai Unió függőségét Oroszországtól, továbbá a térség gazdaságát és biztonságát is gyengíti. Az Egyesült Államok és Ukrajna szintén ezen okok miatt utasítják el a földgázvezeték megépülésének támogatását.

 

Morawiecki mellett más lengyel politikusok is meghökkentőnek találták Steinmeier szavait. Szymon Szynkowski vel Sek külügyminiszter-helyettes elmondta, nem ért egyet a német államfővel és arra is utalt, hogy ha Németország számára nyitott kérdés a második világháborús kárpótlás, akkor elsősorban a lakossága egyharmadát elveszítő Lengyelországra kell gondolni. A politikus szerint megengedhetetlen, hogy az épülő gázvezetéket az Oroszországnak járó háborús elégtétellel köti össze Steinmeier. Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője pedig a belaruszok és az ukránok által elszenvedett második világháborús veszteségekre hívta fel a figyelmet.

Mateusz Morawiecki szerint az Északi Áramlat-2 gázvezeték unióellenes

A német elnök a Rheinische Post német hírlapnak adott nemrégiben interjút, mely során megvédte az Északi Áramlat-2 földgázvezeték projektjét. A politikus elmondta, mivel az Oroszország és az Európa közti kapcsolatok jelentősen megromlottak az utóbbi években, a közös energetikai programok képezhetik az utolsó hidat a két fél között. Steinmeier továbbá a tágabb összefüggések figyelembevételére is felhívta a figyelmet: úgy véli, országának tekintettel kell lennie a volt Szovjetunió több mint húszmillió világháborús áldozatára is.

– Hogyan fogunk befolyásolni egy olyan helyzetet, amit elfogadhatatlannak tartunk, de megszakítjuk az utolsó kapcsolatokat?

– tette fel a kérdést a német politikus, majd hangsúlyozta, hogy a történelmi múltnak nem szabad hatással lennie napjaink politikájára.

Az Európai Parlament január 21-én állásfoglalást fogadott el, melyben a projekt azonnali leállítására és Oroszország elleni új szankciók bevezetésére szólított fel, válaszul Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatására.

A 94 százalékban már elkészült Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós orosz–német projekt, amellyel két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású, 1200 kilométer hosszú vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat földgázvezeték. A vezetéket már 2019-ben elkezdték megépíteni, viszont a munkálatokat az amerikai szankciók miatt egy évre felfüggesztették, majd tavaly decemberben Németország kizárólagos gazdasági övezetében újrakezdődtek. A fennmaradó munkálatok nagy részét dán vizeken végeznék.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.