Még kevesebb oltóanyagot szállít Európának az AstraZeneca

Több tízmillió dózis áll raktáron az Egyesült Államokban, mégse szállítják le az EU-nak.

Magyar Nemzet
2021. 03. 12. 11:48
null
Hatvan, 2021. március 12. Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni vakcináját készítik elõ a hatvani Albert Schweitzer kórház oltópontján 2021. március 12-én. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállaltnál jóval kevesebb oltóanyagot küld az Európai Unió tagállamainak a brit–svéd AstraZeneca a Reuters brit hírügynökség értesülése szerint. Az Európai Bizottságnak címzett, március 10-i keltezésű levelében a cég azt írja, hogy március végéig 30,1 millió dózist, áprilisban pedig húszmillió adag vakcinát küld az EU-nak. Az idei első negyedévre szóló harmincmillió csupán a harmada annak a mennyiségnek (kilencvenmillió), amelynek a leszállítását eredetileg vállalta a cég a bizottsággal kötött szerződésében.

Az AstraZenecát már februárban is számos bírálat érte az uniós tagállamok részéről, amiért nem teljesítette az EU-val megállapodott szállításokat – felborítva ezzel az oltási kampányok menetrendjét –, de továbbra is szállított az Egyesült Királyságnak. Pascal Soriot, az AstraZeneca elnök-vezérigazgatója a kritikákra reagálva február 25-én az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson azt ígérte: negyvenmillió adag oltóanyagot igyekeznek küldeni március végéig. A Reuters beszámolója alapján most ezt a mennyiséget sem sikerül teljesíteniük.

Az AstraZeneca svéd–brit gyógyszergyár koronavírus elleni vakcináját készítik elő a hatvani Albert Schweitzer kórház oltópontján 2021. március 12-én
Fotó: MTI/Komka Péter

Az EU messze lemaradt az Egyesült Államok és a volt uniós tagállam Nagy-Britannia mögött a lakosság immunizálásában, ami miatt rengeteg bírálat érte a tagállamok nevében a szerződéseket megkötő Európai Bizottságot. Nem csupán az AstraZeneca, de januárban az amerikai Pfizer is tudatta, hogy csökkenti az Európába küldendő vakcinaszállítmányok mennyiségét. Magyarország a keleti oltóanyagok – az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm – beszerzése révén került az uniós átoltottsági rangsor élére.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó uniós tisztségviselők arra vezetik vissza a mostani késlekedést, hogy az Egyesült Államok – ahonnan az AstraZeneca uniós ellátmánya részben származik –, a közeljövőben nem tudja leszállítani az ígért vakcinamennyiséget. A The New York Times tegnapi cikke magyarázatot adhat minderre. Az amerikai napilap szerint ugyanis az AstraZeneca oltóanyagának több tízmillió dózisa áll raktáron amerikai vakcinagyártó üzemekben, ám ahelyett, hogy kiszállítanák a vakcinát már jóváhagyó európai országokba, az Egyesült Államok kivárja az amerikai laboratóriumi vizsgálatok és az engedélyeztetési folyamat végét. A cikk szerint az AstraZeneca felkérte a Biden-kormányzatot, hogy hagyja jóvá a hiányban szenvedő Európai Uniónak történő vakcinaszállítást, de Washington egyelőre megtagadta azt. – Ha többletünk lesz, megosztjuk a világ többi részével. Először az amerikaiakról akarunk gondoskodni – mondta újságíróknak szerdán Joe Biden amerikai elnök, nem a konkrét üggyel, hanem az általános amerikai vakcinapolitikával kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.