időjárás 15°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

A német sajtó is Petry Zsolt elbocsátásától hangos

Magyar Nemzet
2021.04.06. 16:22
A német sajtó is Petry Zsolt elbocsátásától hangos

Berliner Morgenpost

A német napilap cikke szerint Petry Zsolt elbocsátásának egyöntetű visszhangja volt a szurkolók körében:

– A Hertha tökéletesen reagált – írta egy fan a klub Twitter-oldalán.

– Köszönjük a klub egyértelmű álláspontját – reagált egy másik szurkoló.

– Aki nem osztozik a mi értékeinkben, az egyszerűen téved – csatlakozott a kórushoz egy harmadik rajongó.

https://twitter.com/HerthaBSC_EN/status/1379391487713161221?s=20

A Twitteren közzétett vélemények azonban közel sem tűnnek olyan egyöntetűnek, mint ahogyan azt a Berliner Zeitung állítja. A klub posztjának kommentelői közül ugyanis néhányan egészen másképp vélekednek az ügyről:

– Ez a norma jelenleg Németországban: a vélemény-különbség azonnali elbocsátáshoz vezet

– írta meg egy Twitter-felhasználó.

– Petry Zsolt semmi rosszat nem mondott, csak a véleményét. Ezt hívjuk szólásszabadságnak

reagált egy másik.

Bild

A német bulvárlap keddi számában megjelent cikk arról számol be, hogy a Hertha azonnali hatállyal felbontotta Petry Zsolt szerződését azok után, hogy a klub magyar kapusedzője a migrációról és a homoszexuálisok közti házasságról tett kijelentéseket egy magyar lapnak adott nyilatkozatában.

„A Hertha BSC aláírta a sokszínűség chartáját, és mint egyesület olyan értékek mellett kötelezte el magát, mint a sokszínűség és a tolerancia. Ezek a számunkra fontos értékek nem tükröződnek vissza Petry Zsolt hivatalos kijelentéseiben, amelyeket a munkatársunkként tett.”

– fogalmazott a klub a közleményében. A Bild továbbá idéz Petry Zsolt interjújából is, amely a Magyar Nemzet hétfői számában jelent meg:

„Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. […] Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen.”

Petry Zsolt, a Hertha kapusedzője
Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

Der Spiegel

Németország legolvasottabb hetilapjának cikkéből az derül ki, hogy

a Magyar Nemzet húsvéthétfőn közölt interjújában Petry bírálatot fogalmazott meg az RB Leipzig kapusával, Gulácsi Péterrel szemben, aki elkötelezetten támogatja a melegházasságot.

A német lap hozzátette, hogy Petry az európai migrációs politikát is kritizálta.

„Petry Zsolt munkáját mindig is nagyra értékeltük a Hertha kötelékében eltöltött évei alatt. Segítőkész, toleráns és nyitott embernek ismertük meg, aki sosem tett homofób vagy idegengyűlölő megnyilvánulásokat” – idézi a német lap Carsten Schmidt, a Hertha vezérigazgatójának az írását.

Berliner Zeitung

A regionális német napilap már a címében azt írja, hogy Petry Zsoltot az idegengyűlölő nyilatkozatai miatt küldték el a Herthától.

A német cikk ezután így fogalmaz az ügyről:

„A magyar férfi honfitársát, Gulácsi Pétert, az RP Leipzig kapusát kritizálta a melegekért folytatott kampánya miatt, és gyalázta a menekülteket is.”

A Berliner Zeitung Petry kijelentését idézi, miszerint a kapus nem érti, hogy „mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

– Petry Zsolt idegengyűlölő és migrációellenes kijelentései az állásába kerültek – kezdi a német napilap, amely az értékítélet ellenére a kapusedző nyilatkozatát is közli:

– Szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyok sem homofób, sem idegengyűlölő. Sajnálom a bevándorlási politikáról tett nyilatkozatomat, elnézést kérek mindazoktól, akik menedéket keresnek nálunk és akiket megbántottam.

https://twitter.com/faznet/status/1379429187044380673?s=20

Véleményterror a németeknél

A külügyi tárca bekérette a német ügyvivőt a Petry-ügyben

A dosszié összes cikke