Ostrom alatt

A Hertha elbocsátotta magyar kapusedzőjét, Petry Zsoltot, mert hitet tett a keresztény gyökerű európai kultúra mellett.

2021. 04. 07. 6:00
null
Forrás: CITY PRESS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A charta megvalósításának célja az elismerő munkakörnyezet megteremtése kortól, etnikai háttértől, nemzetiségtől, nemtől, nemi identitástól, fizikai és szellemi képességektől, vallástól, világnézettől, szexuális irányultságtól és társadalmi háttértől függetlenül.” A lényeget tekintve ez áll a német sokszínűségi chartában, amelyhez számos németországi vállalat mellett a Német Labdarúgó-szövetség és öt – tehát nem az összes – első osztályú német futballklub, köztük a Hertha BSC is csatlakozott. Az ehhez hasonló kiáltványokról napjainkban pontosan tudhatjuk, hogy a célként kitűzött sokszínű függetlenség egyenlő a konzervatív, nemzeti alapon nyugvó álláspont teljes tagadásával, sőt kirekesztésével. Ám egészen más az intellektuális megbotránkozás, a kettős mérce már-már mintává emelt elvtelensége felett való búslakodás, mint a döbbenetes szembesülés ennek gyakorlati mechanizmusával.

A Hertha, hőn szeretett berlini klubja tegnap elbocsátotta szintén magyar kapusedzőjét, Petry Zsoltot, aki mindenki szerint precízen, magas színvonalúan végezte éveken át a munkáját. Petry Zsoltnak a Magyar Nemzetnek adott interjúban tett kijelentései ­miatt kell lakolnia; pedig véletlenül sem „gyűlöletbeszédet” fogalmazott, kérdésre válaszolva mondta el, hogy noha tiszteletben tartja álláspontját, nem érti, miért kellett ezzel a nyilvánosság elé kiállnia, továbbá hitet tett a keresztény gyökerű európai kultúra mellett.

A Berlinben elfogadhatatlannak ítélt véleményt közvetve egy másik kapus, Gulácsi Péter közleménye szülte, aki a feleségével közösen hitet tett a szivárványcsaládok mellett. „Miért éppen Gulácsi Péternek ne lenne joga politikai kérdésben megnyilatkozni? A fő probléma az, hogy ezzel megosztja a válogatottat. Ezt a vitát persze nem én döntöm el, s nem is az, aki az ellenkezőjét állítja, hanem az élet maga. A Gulácsi Facebook-üzenetére érkezett kommentek ugyancsak sokszínűsége. S innen nézve Gulácsi hibát követett el. A magyar válogatott ereje az egységben rejlik. Az RB Leipzig kapusa éppen ezt az egységet kezdte ki. Ha úgy tetszik, vétett a család ellen, amely őt a hibáival együtt szereti.” Február végén, Gulácsi Péter agyonidézett kiállása után a lényeget tekintve e szavakkal érveltem amellett, hogy a magyar válogatott kapusa hibát követett el. Nem ítéltem el tehát, nem követeltem a kizárását a válogatottból, pusztán arra hívtam fel a figyelmet, hogy megnyilvánulása nem befogadó, ellenkezőleg, megosztó.

„Szólaljunk fel a gyűlölet ellen, legyünk elfogadóbbak és nyitottabbak” – a magyar válogatott első számú kapusa így zárta a gondolatait bő egy hónappal ezelőtt. Hát eljött a pillanat, kedves Péter! Tegyél a gyűlölet ellen, legyél elfogadó és nyitott, vedd védelmedbe honfi- és sporttársadat, aki nem tett egyebet, csupán a sokszínűség egyik árnyalatát vázolta fel.

Petry Zsolt nem támadott a vele szemben álló másikra, csupán védte az elvei szerint neki rendelt kaput. Azt a kaput, amely ostrom alatt áll. Szakzsargonnal élve, felborult a pálya. Ami abnormális jelenség, hiszen a többség – Németországban is – ebben a csapatban játszik. Csak éppen retteg a sípszótól. S lám, a bíró már nem csupán sárga lapokat mutat fel, szemrebbenés nélkül előveszi a pirosat, ha valaki nem kíván a kreált szabályok szerint játszani.

Olyan szabályok szerint, amelyek jegyében immár nem csupán az európai labdarúgást, hanem a teljes európai pályát át akarják alakítani. Pedig senki sem akar mást, mint élni. Ki így, ki úgy.

Petry Zsolt nem maradhat egyedül. Ez a mi felelősségünk. Csapata van, csak le kell igazolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.