A külügyi tárca bekérette a német ügyvivőt a Petry-ügyben

Magyar Levente parlamenti államtitkár szerint hazánknak kötelessége védenie a szólásszabadságot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 08. 13:52
null
Németország Berlin 20190118 Labdarúgás 2019 Petry Zsolt Hertha BSC Fotó: Dömötör Csaba Nemzeti Sport Fotó: Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét hivatalába kérette csütörtök reggel Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára”

– közölte a tárca az MTI-vel.

A megbeszélés témája Petry Zsolt elbocsátásának a napokban széles nyilvánosságot kapott esete volt. A közlemény szerint az államtitkár kifejezte a kormány megütközését afelett, hogy Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt.

„Németországnak, ahogyan Magyarországnak közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket”

– áll a közleményben, melyben hangsúlyozták továbbá, hogy Magyarországnak Németország kiemelt fontosságú partner marad, amellyel az „őszinteség szellemében vitatjuk meg közös jövőnk fontos kérdéseit”.

Petry Zsolt 2015-ben került a német Hertha BSC labdarúgócsapathoz Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

Petry Zsolt kapusedzőt a Magyar Nemzetnek adott interjúban tett kijelentései miatt menesztette a német bajnokságban szereplő Hertha BSC labdarúgócsapata. Carsten Schmidt, a Hertha vezérigazgatója elmondta, hogy Petry nyilatkozata nem illeszkedik a Hertha toleranciával és esélyegyenlőséggel kapcsolatos szellemiségéhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.