A befogadott szíreknek csak egyharmada tudott saját lábra állni

Nem akarja, hogy megismétlődjön a 2015-ös migrációs válság, jelentette ki a svéd miniszterelnök az afganisztáni helyzet kapcsán. Svédország akkor több mint 160 ezer embert fogadott be, egy friss jelentésből pedig az derül ki, hogy mára a svédországi szíreknek csupán egyharmada lett önellátó.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 08. 22. 17:05
null
Rudninkai, 2021. augusztus 6. Illeglis bevndorlk a litvniai Rudninkai gyakorltren ltestett stortbor terletn Vilniustl dlre 2021. augusztus 4-n. Az v eleje ta 3800 illeglis bevndorlt tartztattak fel a litvn-fehrorosz hatron. Litvnia azzal gyanstja Fehroroszorszgot, hogy Bagdadbl s Isztambulbl kzvetlen repljratokon utaztat be, tbbsgben iraki migrnsokat, hogy aztn illeglisan az Eurpai Uni terletre kldje ket tovbb. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg nagyon súlyos a helyzet Afganisztánban, nagy a bizonytalanság és nehéz megjósolni a helyzet alakulását. Előfordulhat, hogy sokan hagyják el otthonukat, de Svédországot nem szabad olyan helyzetbe hozni, mint 2015-ben, nem fognak annyi bevándorlót befogadni, mondta el a Dagens Nyheter című lapnak Stefan Löfven svéd miniszterelnök a V4NA Hírügynökség szerint.

Svédország nem juthat megint odáig

– jelentette ki Löfven.

Az észak-európai ország a 2015-ös migránsválság nyomán több mint 160 ezer embert fogadott be, a szírek pedig mára Svédország legnagyobb bevándorlócsoportját alkotják. Ma mintegy 250 ezer szír él az országban.

A The Global Village alapítvány az ő életkörülményeiket elemezte, figyelembe véve gazdasági helyzetüket, a foglalkoztatottságot a csoporton belül, és azt is vizsgálva, hogyan teljesítenek gyermekeik az iskolában. A jelentésre a Samnytt hívta fel a figyelmet.

A dokumentumból kiderül, hogy a szíreknek csak egyharmada lett önellátó Svédországban, a felnőtteknek kevesebb mint a fele dolgozik, és növekszik a tartós munkanélküliség a köreikben. A nők legtöbbje otthon van és gyermeket nevel, és aki dolgozik, az átlagosnál is kevesebbet keres.

Ahmed Adbirhaman, a The Global Village alapítója és vezérigazgatója szerint a jelentés is rávilágít azokra a problémákra, melyek megfigyelhetők a svéd társadalomban a nem európai emberek beilleszkedése kapcsán. Felhívja a figyelmet arra is ugyanakkor, hogy nagy különbség van az Európában született és az Európán kívülről érkező külföldiek lehetőségei között például a munkaerőpiacon is.

Stefan Löfven miniszterelnök egyébként vasárnap bejelentette lemondását pártelnöki és miniszterelnöki tisztségéről.

(A borítóképen illegális bevándorlók láthatók. Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.