Oltással ütik meg a főnyereményt

Szlovákiában, Lengyelországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is elindítottak a nyáron több olyan lottójátékot, amelyek arra ösztönzik a lakosságot, hogy oltassák be magukat. Egyelőre nem bizonyított, hogy a nyeremény lehetősége tömegeket győzne meg, el viszont biztosan nem tántorít senkit.

2021. 08. 03. 6:37
California Governor Newsom poses with two of the winners of the Vax for the Win lottery contest program, at Universal Studios Hollywood
Ötvenezer dollár ütötte a szerencsés nyertesek markát Los Angelesben. Fotó: MARIO ANZUONI Forrás: REUTERS/Mario Anzuoni
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyénvaló dolog az ingadozó embereket ösztönözni

– reagált Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter arra a bejelentésre, miszerint Szlovákiában vasárnap elindították azt a lottójátékot, amellyel az oltási hajlandóság növelését kívánják elérni. Az országban állandó lakhellyel rendelkező, az új koronavírus ellen már teljesen beoltott állampolgárok vasárnap estétől kezdhettek regisztrálni a szerencsejátékra, amelynek első számhúzására augusztus 15-én kerül majd sor.

A legmagasabb nyeremény 100 ezer euró (36,5 millió forint) lesz, a kormány együttvéve mintegy 10 millió eurót (3,65 milliárd forint) szán a nyeremények kifizetésére. Ugyanakkor többen bírálták a játékot, mert a főnyereményt csak az viheti el, aki élő televíziós adásban válaszol a műsorvezető egy kérdésére. Szakértők is kételkednek abban, hogy a megnyerhető nyeremények hatására valóban több szlovák veszi-e majd föl az oltást. Az viszont látszik, hogy északi szomszédunkra ráfér az ösztönzés: eddig kétmillió ember lett teljesen beoltva a koronavírus ellen. Ez a szám a teljes lakosság 36 százalékának felel meg.

A lengyelek is bevezetik az úgynevezett „oltási lottót”: egy bonyolult díjazási rendszerű játékkal próbálják népszerűsíteni a koronavírus elleni oltakozást. Sajtóértesülések szerint a szabályok alapján a heti sorsoláson öten nyerhetnek majdnem négymillió forintnak megfelelő lengyel zlotyt, és 60 elektromos rollert is kisorsolnak. A heti, havi és a főnyeremény sorsolása mellett azonnali nyeremények is vannak: például minden ötszázadik résztvevő 15 ezer forintnyi zlotyval, minden kétezredik játékos pedig 40 ezer forintnak megfelelő zlotyval lesz gazdagabb.

Célunk továbbra is annak biztosítása, hogy mindenki, aki akarja, hozzáférjen az oltáshoz, és a VaxMillions egyike annak a sok módnak, amellyel bátorítjuk az embereket az oltás megszerzésére

 

– mondta Charlie Baker, Massachusetts kormányzója. Az Egyesült Államok több államában is elindították már a kampányt, Massachusettsben a napokban ki is sorsolták az első győzteseket. A fődíjat, egymillió dollárt a 63 esztendős Darrell Washington vihette haza, a 300 ezer dolláros ösztöndíjat pedig a 15 éves Daniela Maldonado. – Először azt hittem, csak szívatnak! – mesélte a helyi sajtónak nevetve a lány, mi volt az első reakciója, amikor először meghallotta, hogy nyert. – A családunk keveset keres, nagyon nehéz lett volna számomra folytatni a tanulmányaimat – örvendezett később. Ugyanakkor a riportokból az is kiderült, egyiküket sem a lottó csábította az oltásra, amint lehetett, éltek a lehetőséggel.

Ötvenezer dollár ütötte a szerencsés nyertesek markát Los Angelesben.
Fotó: REUTERS/Mario Anzuoni

Kanadában szintén létezik ilyen játék: Québec tartomány idén nyáron kétmillió dollárnak megfelelő pénznyereményt szán arra, hogy szeptember előtt minél több embert olthassanak be. Christian Dubé egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a tartomány mindent meg akar tenni a Covid–19 elleni oltás ösztönzése érdekében.

Mint mondta, a delta variáns más országokban való elterjedése arra késztette a tartományt, hogy indítsa el a Gagner à être vacciné (Nyerni az oltakozással) nevű kampányt.

A játék szabályai szerint augusztus 6-tól hetente sorsolásokat tartanak, a 18 éven felüliek akár egymillió dollárt is nyerhetnek készpénzben, a legfeljebb 20 ezer dolláros ösztöndíjakat pedig 12–17 éves szerencsés fiatalnak ítélik oda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.