A Facebook „a nyereséget az emberek elé helyezte”

Mark Zuckerberg visszautasította a vállalatával szembeni, a kongresszusban elhangzott vádakat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook2021. 10. 06. 8:52
null
Washington, 2021. oktber 5. Frances Haugen, a Facebook amerikai internetes kzssgi portl volt termkmenedzsere (k) a szentus kereskedelmi, tudomnyos s kzlekedsi bizottsgnak meghallgatsn az amerikai trvnyhozs washingtoni pletben, a Capitoliumban 2021. oktber 5-n. Az elz hetekben Haugen olyan bels dokumentumokkal ltta el az amerikai sajtt, amelyek lltsa szerint bizonytjk, hogy az amerikai cg tisztban van a termkei ltal okozott krokkal. MTI/EPA/The Washington Post pool/Matt McClain Fotó: Matt McClain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A Facebook és a tulajdonában lévő platformok ártanak a gyerekeknek, és elősegítik a társadalom polarizációját az Egyesült Államokban, a cég vezetői pedig nem hajlandók változtatni, mert fontosabbnak tartják a nyereségüket a biztonsággal szemben – mondta kedden a szenátus kereskedelmi és fogyasztóvédelmi albizottságának meghallgatásán a vállalat korábbi termékmenedzsere, kongresszusi fellépést sürgetve. Frances Haugen kijelentette: bár a technológiai óriás tisztában van azzal, hogy egyes tizenévesek számára nyilvánvaló károkat okoz az Instagram, mégsem lép fel kellő mértékben ez ellen.

A félretájékoztatásról és az online felületeken észlelt gyűlöletkeltésről azt mondta, hogy a Facebook és platformjai gyengítik a demokráciát.

A meghallgatáson azt vetette a Facebook szemére, hogy a csillagászati nyereséget az emberek elé helyezte, és ezért nem hajtja végre platformjain a szükséges változtatásokat, valamint szándékosan elrejti a létfontosságú információkat a nyilvánosság, az amerikai kormány és a világ elől.

A kongresszusnak általam benyújtott dokumentumok bizonyítják, hogy a Facebook többször is megtévesztette a nyilvánosságot arról, hogy mit tártak fel saját kutatásai a gyerekek biztonságáról, a mesterségesintelligencia-rendszerei hatékonyságáról, a megosztó és szélsőséges üzenetek terjesztésében betöltött szerepéről

– tette hozzá.

A Facebook korábbi termékmenedzsere az elmúlt hetekben olyan – több tízezer oldalnyi – belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek állítása szerint bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal. A távozása előtt titokban lemásolt dokumentumok alapján a The Wall Street Journal című amerikai napilap cikksorozatot is készített.

A Facebook Haugen állításait félrevezetőnek nevezte, és hangsúlyozta: nincs bizonyíték arra a feltevésre, hogy ők lennének a társadalmi polarizáció elsődleges okai. Andy Stone, a Facebook kommunikációs igazgatója keddi Twitter-üzenetében közölte, Haugen nem dolgozott a gyermekbiztonságon vagy az Instagramnál, illetve nem kutatta ezeket a kérdéseket, és a Facebooknál végzett munkája alapján nincs közvetlen ismerete a témáról.

Nyilatkozatot tett közzé saját Facebook-oldalán Mark Zuckerberg, a vállalat alapítója is. – Komolyan törődünk olyan ügyekkel, mint a biztonság, a jólét és a lelki egészség. Rossz látni azokat a híradásokat, amelyek félretájékoztatnak az általunk végzett munkáról és motivációinkról – írta Zuckerberg saját alkalmazottainak címzett levelében, egyben visszautasította a cégével kapcsolatos vádakat.

Frances Haugent azonban demokrata szenátorok is védelmükbe vették tegnap, és a nő bátorságát méltatták. Ed Markey, Massachusetts állam demokrata szenátora XXI. századi hősnek nevezte a volt alkalmazottat, Amy Klobuchar, Minnesota állam demokrata szenátora pedig úgy vélte, Haugen lesz a katalizátora annak, hogy a kongresszus lépéseket tegyen a közösségi médiára vonatkozó, évek óta megrekedt javaslatok ügyében.

 

Borítókép: Frances Haugen a szenátus kereskedelmi, tudományos és közlekedési bizottságának meghallgatásán
Fotó: MTI/EPA/The Washington Post/Matt McClain

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.