Szijjártó Péter: A lengyeleket sikeres politikájuk miatt támadják

Amíg a kötelező letelepítési kvóták napirenden vannak, addig erős lesz a migrációs nyomás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 22. 14:54
SZIJJÁRTÓ Péter
Ünnepség a türk egység napja alkalmából Budapesten Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárcsak a magyar kormányt, a lengyel vezetést is a liberális fősodorral szembemenő, hazafias és sikeres politikája miatt támadják a nemzetközi porondon – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Bécsben. A tárcavezető a közép-európai országok úgynevezett C5 formációának (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) külügyminiszteri szintű találkozóján vesz részt.

Az ülést megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a régió államai rendkívül jól teljesítettek az utóbbi hónapokban, és a koronavírus-válságot követően a leggyorsabban újrainduló gazdaságok között voltak. A növekedés fenntartásához pedig szerinte elengedhetetlen a biztonság garantálása a jövőben is.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Európa jelentős biztonsági kihívásokkal néz szembe, ugyanis ismét megerősödőben vannak az illegális migrációs áradatok. Ehhez hozzájárult a nemzetközi erők afganisztáni kivonása, illetve az, hogy a déli és délkeleti irány mellett ezúttal már kelet felől is érkeznek migránsok az Európai Unióba.

Amíg a kötelező letelepítési kvóták napirenden vannak, még ha csak rejtett módon is, illetve a határvédelmet nem biztonsági, hanem humanitárius vagy emberi jogi kérdésként kezelik, és felelőtlen nyilatkozatok hangzanak el, addig erős lesz a migrációs nyomás

– figyelmeztetett Szijjártó Péter. – Mi, közép-európaiak továbbra is megvédjük magunkat, Európát és a határainkat, segítjük egymást ebben a tekintetben – fogalmazott, hozzátéve, hogy idén már mintegy 100 ezer illegális bevándorló érkezett déli irányból a kontinensre. Aláhúzta: Magyarország hálás a többi visegrádi államnak a határok védelméhez nyújtott támogatásukért, valamint Ausztriának a folyamatos egyeztetésért.

Az EU-s jog elsőbbségét elutasító, vitatott lengyel alkotmánybírósági döntéssel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva a miniszter hangsúlyozta, hogy a varsói kormánnyal szembeni támadások oka annak sikeres hazafias politikája. Kijelentette, hogy

az EU-szerződések világos jogköröket határoznak meg, és ha egy terület tagállami kompetenciában van, akkor ott egyértelműen a nemzeti jog élvez elsőbbséget.

Emellett pedig úgy vélekedett, hogy stigmatizálás helyett kölcsönös tiszteletre lenne szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.